Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mrsić uvodi CSI invalidskih penzija

Autor: Zlatko Crnčec

01.03.2013. 23:00
Mrsić uvodi CSI invalidskih penzija

Foto: PIXSELL



Predloženo je i da se uvede mogućnost naknadnih revizija invalidskih mirovina


Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je jučer da je počeo raditi poseban ured unutar njegovog Ministarstva koji će se baviti revizijom invalidskih mirovina kako bi se spriječile zloporabe kakvih je dosad bilo.
– Odlučili smo se za takvo rješenje zbog, između ostaloga, i velikog broja invalidskih mirovina u odnosu na opće mirovine te zbog sprečavanja malverzacija kod postupaka njihove dodjele, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare. Dodao je da je Hrvatska jedna od zemalja s najvećim udjelom invalidskih u ukupnom broju mirovina, 26 posto, te da je cilj taj broj smanjiti na europski prosjek, između 15 i 20 posto.
– Uvođenjem takozvanog CSI-ja invalidskih mirovina namjeravamo ujednačiti praksu vještaka, ali i promijeniti koncept takvih mirovina. Neće više biti bitno što čovjek ne može raditi već zahtijevamo da u rješenjima bude ono što čovjek može raditi da bismo ga mogli osposobiti za neko drugo radno mjesto. A samo kada to neće biti moguće građani će ići u invalidsku mirovinu. Novac za to bit će osiguran u Fondu za rehabilitaciju, odnosno iz proračuna, rekao je Mrsić.