Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pale ideje za školski paviljon u Galovcu i nadogradnju gimnazije

Autor: Anamarija Bilan

01.03.2013. 23:00
Pale ideje za školski paviljon u Galovcu i nadogradnju gimnazije

Foto: Vedran SITNICA



Ovdje su izloženi brojni idejni projekti adaptacije i nadogradnje škole, a nama bi najviše odgovaralo ako bi se nadogradnja mogla izvesti uz očuvanje postojeće zgrade jer nam je potreban prostor za rad, rekla je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića


U Kneževim krletkama, u Kneževoj palači otvorena je izložba “Škole + paviljoni” gdje su izloženi radovi studenata Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Na izložbi je izloženo 10 idejnih rješenja školskog paviljona “Školska loggia” Osnovne škola Galovac te 25 idejnih studija uređenja Gimnazije Franje Petrića u Zadru.
– Izložen je zbir studija svih rješenja koji pokazuje kako bi bilo najbolje pristupiti rješenju prostornih problema tih škola. Ovdje je, naime, izložena tek analiza prostorne mogućnosti Gimnazije Franje Petrića jer postoji nekoliko varijanti uređenja. Treba odlučiti hoće li se rušiti ili nadograditi, jer škola treba funkcionirati i tijekom radova, rekla je arhitektica Iva Letilović. Dodala je da je školska lođa u Galovcu projekt nadogradnje škole jednom većom učionicom, odnosno prostorom koji bi se koristio za produženi boravak, izvanškolske aktivnosti, sastajanje učenika, ali koji bi po završetku nastave koristila lokalna zajednica za svoje potrebe, odnosno za društvena događanja. Istaknula je da bi se lođa mogla izvesti do sljedeće godine jer uskoro kreću u ishođenje dozvola, nakon čega bi mogla započeti i realizacija projekta. Dodala je da su im se javili proizvođači građevinskog materijala koji su zainteresirani za suradnju na ovom projektu, pa treba vidjeti može li se ta suradnja ostvariti. Dodala je da Županija financira projekte i radove.
 
Idis Turato, profesor na splitskom aritektonskom fakultetu i voditelj studenata na ovom projektu rekao je da je ovo druga godina da surađuju sa Županijom i pohvalio je plodonosnu suradnju te se nada da će se za godinu dana sastati u paviljonu osnovne škole u Galovcu.
 – Ovdje su izloženi brojni idejni projekti adaptacije i nadogradnje škole, a nama bi najviše odgovaralo ako bi se nadogradnja mogla izvesti uz očuvanje postojeće zgrade jer nam je potreban prostor za rad, rekla je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića i dodala da joj se sve ideje sviđaju. Istaknula je da su i učenici škole sudjelovali u izložbi, jer su zajedno sa studentima na radionicama izrađivali makete idejnih projekata koje su izložene.
I načelnik Općine Galovac Marin Gulan zadovoljan je izloženim idejnim rješenjima lođe u osnovnoj školi.
 – Vjerujem da će nešto od izloženih radova ići u realizaciju jer su ideje izvrsne. Od nas su tražili da se dogovorimo koje rješenje bi se najbolje uklopilo bez narušavanja prostora, rekao je načelnik Gulan i dodao da Županija stoji iza cijelog projekta, a da će ga oni, kao lokalna zajednica podržati jer je i njima u interesu da se uredi lođa, odnosno jedan prostor koji bi bio od koristi i školi i cijeloj zajednici.