Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Studenti predstavili rješenje čišćenja uvale Jazine

01.03.2014. 23:00
Studenti predstavili rješenje čišćenja uvale Jazine


 Prvo javno izlaganje o biomimikriji, znanosti koja podučava kako primijeniti znanje iz prirode u svakodnevnom životu, održano je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u organizaciji Pomorskog odjela, studij Podvodne znanosti i tehnologije.
Održivo korištenje obalnih sistema
Izlaganje se temeljilo na studentskom prezentiranju konkretnih rješenja problema u obalnom pojasu Zadarske županije, rješenja koja su donesena na temelju znanja usvojenih tijekom polaženja kolegija Biomimikrija i Održivo korištenje obalnih sistema koje je vodila prof. dr. sc. Anamarija Frakić sa Sveučilišta u Massachusettsu u Bostonu u SAD-u. Radi se o kolegijima koji se polaze u sklopu studija Podvodne znanosti i tehnologije i koji za cilj imaju novim generacijama studenata prenijeti najnovija znanja iz biomimikriji koja su upotrebljiva u zaštiti hrvatskog najvećeg prirodnog resursa i razvoju gospodarstva.
– Podvodne znanosti i tehnologije su novi program na Sveučilištu u zadru. Prvi studenti upisali su se lani u jesen, a u svibnju upisujemo nove. Na tržištu rada nedostaje obrazovnog kadra ovog tipa, postoje mogućnosti zapošljavanja u različitim sektorima i to su samo neki od razloga za upis studija koje je navela doc. Dr. sc. Claudia Kruschel sa Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.
Biomimikrija i Održivo korištenje obalnih resursa su trenutno izborni kolegiji na studiju Podvode znanosti i tehnologije.
Veliki interes
– Pristup brzog rješavanja problema i napraviti proizvod koji ima samo jednu funkciju danas je neefikasno. Biomimikrija podučava kako primijeniti znanje iz prirode u svakodnevnom životu čovjeka ima primjenjuje bilo kojoj disciplini i tehnologiji – arhitekturi, dizajnu, inženjeringu i drugima. Mi učimo od prirode koja je neke svoje probleme odavno riješila. U prirodi nema otpada, zagađenja, sve se reciklira. Imate jednu suradnju, a ne natjecanje, rekla je Frakić te dodala:
– Nadam se da će ovaj kolegij postati stalni. Interes za njim je veliki. S moje strane ću učiniti sve da ovaj kolegiji ostane u Zadru kao prvi u Europi koji bi educirano ne samo studente, nego i one koji rade u industriji.