Sjećanje na veliki ratni put Puma

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Prošlo je točno 22 godine od kada je u širem području Suhovara svoje živote na oltar domovine položilo čak 11 hrvatskih vitezova legendarne varaždinske 7. gardijske brigade Puma, postrojbe koja je prva ušla u Knin tijekom Oluje i zavijorila hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi.

Svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja koju je predvodio župnik Don Alojzije Knežević, komemoracijom, prisjećanjem na poginule branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u neposrednoj blizini mjesnog groblja i crkve obilježena je 22. godišnjica pogibije 11 hrvatskih branitelja.

- Stotinjak metara dalje od crkve u Humboltovu dvorištu poginulo je pet suboraca, prisjeća se sudionik događanja Josip Merlok, pripadnik uma.

Točno 24. veljače 1993. taktička grupa 7. gardijske brigade s 216 pripadnika u kojoj se nalazio i vod od četiri tenka T-55 stigao je na zadarsko bojište. Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će premještaj na jug Hrvatske potrajati gotovo tri godine.

- Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen, podsjeća na te sudbonosne trenutke Robert Puja, predsjednik Udruge 7. gbr "Pume".

Kroz brigadu "Puma" tijekom Domovinskog rata prošlo je 4.500 pripadnika, 90 ih je poginulo, jedan se još vodi kao nestali, 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno. Postrojba je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede iz Domovinskog rata.

- Sretni smo i ponosni na naš ratni put koji je bio velik, no neokaljan bilo kakvim zločinom. Danas je prigoda da se prisjetimo i naših poginulih suboraca koji su svoje živote položili za slobodnu Hrvatsku, rekao je Puja.

Suhovare su bile i poprište prve značajnije pobjede u Domovinskom ratu na zadarskom području kad je 3. siječnja 1992. odbijen veliki napad na mjesto.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge 7. gbr "Pume" (Robert Puja), 112. brigade Zadar (Marko Čulina), 7. Domobranska pukovnija (Danijel Telesmanić), UHDDR Poličnik (Zoran Ukalović), Općine Poličnik (Davor Lončar), MO Suhovare (Josip Ukalović), Udruga 141. brigade Split (Ivo Živković), županijska Udruga roditelja poginulih branitelja (Grgo Ćustić), Grada Varaždina i Varaždinske Županije (predsjednik Vijeća Josip Hehet i dožupan Alen Kišić), Udruga 84. Gardijske bojne  "Termiti" (Tihomir Bakarić Ćiro), rodbina poginulih "Puma", mještani Suhovara i drugi.

- Moglo bi se reći da smo i više od prijatelja, spojio nas je obrambeni, osloboditeljski Domovinski rat, kazao je Branko Zdrilić, predsjednik UHDDR Poličnik.

Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom i domjenkom u Društvenom domu Suhovare.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno