KUD star 100 godina neće se ugasiti

Slika korisnika admin
Mićo Jurjević

Najstarije kulturno-umjetničko društvo u Zadarskoj županiji, KUD Zrmanja iz Obrovca, ipak neće u stečaj. Kako nas je obavijestio Mićo Jurjević, Matica Obrovčana koja broji približno 200 članova prikupila je dovoljan iznos sredstava da se stečaj KUD-a obustavi i da se KUD iz Obrovca, koji je postojao i prije 100 godina, ne ugasi.

- Danas je uplaćen nešto veći iznos od 6.828 kuna na račun KUD Zrmanja i očekujemo da će do kraja dana račun KUD-a biti deblokiran. Potrebno je još napraviti formalnosti oko zaustavljanja postupka stečaja. Moram reći kako je to mali novac da bi se uništila jedna takva tradicija, rekao nam je predsjednik Matice Obrovčana.

Jurjević kaže kako je Matica u posljednjih 12 mjeseci prikupila nekoliko značajnih donacija, pa je pomoć stigla i do Nogometnog kluba Zrmanja, a redovito se pomažu i vrijedne akcije koje provodi EKO Zrmanja iz Obrovca.

- Još vrjednije od toga je to da smo u ove tri godine uspjeli prikupiti i sačuvati puno povijesne građe o Obrovcu, što uskoro kanimo prikazati jednom vrijednom izložbom. Treću godinu za redom organizirali smo i Večer Obrovca u Zagrebu uz vrlo bogat kulturni i zabavni program. Siguran sam da će i grad Obrovac podržati našu inicijativu i pomoći KUD-u Zrmanja da opet stane na noge i da se osposobi kako bi mogao nastaviti održavati kulturu i tradiciju obrovačkog kraja, rekao je Mićo Jurjević.

Stečaj KUD-a Zrmanja se pokrenuo radi duga koji se odnosio na sudjelovanje djece na Vinkovačkim jesenima, a 2012. Grad Obrovac odbio je platiti autobus. Kako je govorila tadašnja predsjednica Dragica Maričić, sva sredstva koja su nakon toga stizala na račun korištena su za plaćanje dugova, a ovaj iznos, koji je spomenut u javnosti, navodno se odnosio samo na kamate. Ogorčeno ponašanjem Grada Obrovca, rukovodstvo KUD-a Zrmanja nije poslalo Gradu Obrovcu zahtjev za financiranjem, braneći se da to ionako nije imalo smisla.

Još otprije je čelništvo KUD-a Zrmanja prozvano da se bavi politikantstvom zbog neravnomjernog rasporeda novca, pogodovanja koalicijskim partnerima te KUD-ovima koji okupljaju pripadnike srpske nacionalne manjine. No u Gradu Obrovcu su rekli da se bez zahtjeva i plana rada koji se šalju na natječaj za dodjelu sredstava za kulturu, ne mogu odobriti proračunska sredstva pa je tako u posljednji čas uskočila Matica Obrovčana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno