Uvid u spise 10. ožujka - korak do građevinske dozvole

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Prije šest godina za sav je promet zatvorena cesta koja od Zadra vodi do Zemunika i presijeca pistu Zračne luke

Javnim pozivom za uvid u spise Hrvatskih cesta u postupku izdavanja građevinske dozvole za gradnju podvožnjaka na spojnoj dionici između D422 i Ž6040 ispod poletno-sletne staze Zračne luke Zadar, Općina Zemunik je pred ishođenjem sve potrebne dokumentacije nakon što je prije šest godina za sav promet zatvorena cesta koja od Zadra vodi do Zemunika i pritom presijeca pistu Zračne luke.

Osigurati sredstva

- Uvid u spise održat će se 10. ožujka, a građevinska dozvola može se izdati i ako se stranke ne odazovu ovom pozivu, rekao je zemunički načelnik Ivica Šarić.

Nakon što se priča gotovo i zaboravila Zemunik je sad tek mali korak do građevinske dozvole za izgradnju toliko željenog podvožnjaka ispod sad fizički prekinute zemuničke ceste života.

- Nakon ishođenja građevinske dozvole Hrvatske ceste će objaviti javni natječaj za izvođača radova za podvožnjak. Naravno, ako Vlada RH, odnosno Hrvatske ceste osiguraju potrebne novce. Sve je u njihovim rukama, rekao je načelnik Ivica Šarić, podsjetivši kako je od Vlade u kojoj je tada ministar bio Božidar Kalmeta, imao čvrsta obećanja u pronalaženju potrebnih milijuna za izgradnju podvožnjaka.

Uvjeren je da će u državnom proračunu za 2017., najkasnije za 2018., biti odobrena sredstva za zemunički podvožnjak, žilu kucavicu u povezivanju Zadar sa zaleđem.

- Zemuničanima cesta znači život jer se njome putovalo znatno prije nego što je pred oko 45 godina izgrađena Zračna luka Zadar. Izgradnja podvožnjaka koštat će oko 42 milijuna kuna, a u javnoj nabavi ta će se cijena znatno umanjiti, ističe Šarić.

Podvožnjak dug oko 70 metara

Sporna cesta je izgrađena još za vrijeme Austro-Ugarske. Već se šest godina do zadarske Zračne luke dolazi samo iz pravca Zadra i brzom cestom Zadar 2 - Gaženica s priključcima na čvorištima Tromilja i Sv. Martin. Zemuničani na putu do Zadra koristite alternativne pravce preko Smokovića i Murvice te brzu cestu zvanu "Kalmetina", a nekadašnja spojna cesta preko poletno-sletne staze Zračne luke obrasla je travom i niskim raslinjem.

- Podvožnjak će biti dug oko 70 metara, a čitav zahvat obuhvaća 580 metara ceste. Dvotračna cesta podvožnjaka neće imati nagib veći od 7 posto, dok će visina biti 4,5 metara, navodi Šarić koji je čvrsto uvjeren u sretan završetak ove zemuničke priče.

- Preostaje da i Zemunik ostvari svoj cilj, što žurniju uspostavu stoljetne prometne komunikacije na relaciji Zadar-Zemunik-Ravni kotari i dalje, zaključio je Ivica Šarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno