Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stotinu stipendija učenicima i studentima

01.03.2017. 23:00
Stotinu stipendija učenicima i studentima


Grad Zadar objavio je na svojim stranicama dobitnike stipendija za školsku i akademsku 2016./2017. godinu. Grad je putem javnog natječaja dodijelio 100 novih učeničkih i studentskih stipendija, od čega će 15 dobiti srednjoškolci, 25 studenti prve godine i 30 studenti viših godina. Za studente koji se školuju za deficitarna zvanja dodijeljeno je 30 stipendija, 15 brucošima i 15 studentima viših godina.
Najviše bodova na A listi učenika srednjih škola, po 115, imaju Noel Lakić i Marko Bakmaz, koji su imali prosjek 5,0 te dodatne bodove na županijskim i državnim natjecanjima. Uz prosjek 5,0 stipendije su dobili Margarita Grašo i Ana Kardum, kao i ostali učenici koji su ušli među prvih 15 – Margareta Šimić, Ivana Knežević, Maroje Andrić, Tina Gladović, Lovorka Žagar, Nives Lovraković, Gabrijela Filipović, Lucia Livljanić, Lovre Marković, Lucija Ivanac i Filip Ivanac.
S B bodovne liste stipendije će dobiti 25 studenata prve godine. Na čelu je mladi fizičar i matematičar Daniel Paleka, koji je zahvaljujući prosjeku ocjena od 4,92, nagradama na natjecanjima, uključujući i međunarodna, prikupio nedostižnih 160 bodova. Slijede ga Ivan Bratović s 90 bodova, Bruno Biloglav s 85 te Antonia Milanja i Vanessa Kotlar s 80 bodova, prva na listi s prosjekom ocjena 5,0. Zanimljivo je da od prvih 25 na listi njih čak 14 ima prosjek ocjena 5,0, a nekoliko njih čak i ispod podvučene crte, ali nisu uspjeli dobiti stipendiju jer nisu imali dodatne bodove s natjecanja.
Sa C bodovne liste dodijeljeno je 30 stipendija studentima starijih godišta. S prosjekom ocjena 5,0 na čelu su Josip Rončević i Jurica Jačan, slijede ih po bodovima Ivana Zelić, Ivana Duka, Eleonora Lovraković, Marcela Marguč, Luka Žaja, Edita Brčić, Lydia Gaćina, Diana Dragaš…
Stipendije je dobilo i 15 studenata s D liste, za studente prve godine koji se školuju za deficitarna zanimanja. Na njoj su u vrhu opet studenti s B liste, koje predvode Daniel Paleka, Ivan Bratović i dr., kao i na E listi za studente starijih godišta. Studenti koji se školuju za deficitarna zvanja, pravo na stipendiju ostvarili su po dva osnova te imaju mogućnost izbora, a na upražnjeno mjesto dolazi sljedeći kandidat.
Učeničke stipendije i ove godine iznose 200 kuna mjesečno, 500 kuna za studente koji studiraju u mjestu prebivališta, 700 za one koji studiraju izvan mjesta prebivališta, a najveća stipendija u iznosu od 800 kuna predviđena je za deficitarna zvanja. U njih su ove godine uvrštena zanimanja doktora medicine, magistara informatike i biologije, studenata matematike, fizike, kemije, elektrotehnike i računarstva, farmacije, edukacijsko-rehabilitacijskog studija, te strojarstva.
Kandidati nezadovoljni rezultatima natječaja imaju pravo uvida u dokumentaciju drugih kandidata i pravo prigovora u roku od osam dana od dana objave liste na oglasnoj ploči i službenoj internet stranici Grada Zadra.
Grad Zadar u suradnji s OTP bankom dodijelio je i 15 stipendija studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja, i to 500 kuna onima koji studiraju u mjestu prebivališta te 700 kuna onima koji studiraju izvan mjesta prebivališta. Bodovna lista također je objavljena na internetskim stranicama.