Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U nekadašnjem kampu kapetana Dragana turizam inspiriran vukodlacima

01.03.2017. 23:00
U nekadašnjem kampu kapetana Dragana turizam inspiriran vukodlacima


“Kao što ima vila i vještica, tako ima i vukodlaka; njima kažu i: lode, vade, učovjesti, utvare, prikaze, gadaline, plašila i strašila. Oni bazaju i tumaraju, otkad se smrkne, pa dok ne počnu pijevci pjevati i Zdrava Marija zvoniti; onda se oni vraćaju u svoje grobove. Najviše se prikazuju na raskrsnicama putova obnoć i u onijem kućama, gdje se mrtvijem ne pali svijeća i ne čini pomen za pokoj njihove duše. U prve su zemane u grobovima crnijem trnom boli kroz bakovu kožu sve one, na koje su sumnjali da se dižu i svijet plaše.”
Ova i ovakve priče o vukodlacima, koju je prije 100 godina Vladimir Ardalić prenio u “Zborniku za narodni život i običaje: Vukodlak (Bukovica u Dalmaciji), bile su u vremenu bez televizije, radija i drugih modernih pomagala, jedina zabava pučanstvu Bukovice. Vjerovanja u vukodlake, mitološka bića u obliku jarca, duše, različite prikaze, bila su vrlo raširena, zbog čega je Bukovica dobila epitet zemlje krša, vila i vampira. Upravo na tom temelju pokreće se projekt BUKOVICA MISTICA, koji bi u konačnici doveo do gradnje velebnog posjetiteljskog centra, izviđačkog centra, bike trail staze i hotela ili hostela.
Riječ je o projektu kojeg je inicirala Zadarska županija, a prvu prezentaciju imao je prije nekoliko dana u Bruškoj. Konzultanska tvrtka BILAVER consulting d.o.o., uz suradnju arhitekata AB Foruma, među kojima je proslavljeni dvojac Iva Letilović – Igor Pedišić, te drugih predstavnika kulturnih institucija, dali su vrijedne odgovore na pitanja kako osmisliti poslovni model koji bi opravdao investiciju u konačnici vrijednu preko 50 milijuna kuna.
Zadarska županija pokrenula je projekt radnog naziva “Posjetiteljski centar Bukovica”, kojim se želi dati nova, turistička funkcija devastiranim objektima nekadašnje tvornice dječje modne konfekcije “Ponos” u Bruškoj, na području grada Benkovca. Ova tvornica, koja je u prošlosti generirala gospodarski rast i razvoj šireg područja Bukovice, u Domovinskom ratu služila je i kao kamp za obuku srpske paravojske pod vodstvom Kapetana Dragana. Sada je potpuno devastirana, a brownfield projektom bi dobila novu turističku funkciju, uz koju bi ponovno postala pokretač gospodarskog razvoja Bukovice i Ravnih kotara.
Uz Centar bi išla turistička i izletnička ponuda sa sadržajima za aktivni odmor za različite ciljne skupine, od avanturista do obitelji s djecom. To bi sve stvorilo preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta u ugostiteljstvu, te mogućnost prodaje vlastitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda posjetiteljima centra.
Ključan element za isplativost investicije je, naravno, smještaj hotelskog ili hostelskog tipa, koji bi imao do tridesetak soba, te restoran i bar tradicionalne kuhinje, s mogućnošću organizacije škola tradicionalnog kuhanja. Ovo je ujedno i skuplji dio, koji bi zasigurno tražio jaki angažman privatnog sektora. Prva faza gradnje samog posjetiteljskog centra stajala bi, prema troškovniku, 21,5 milijun kuna, a druga faza s hotelom/hostelom, sportsko-rekreacijskim sadržajima i izviđačkim kampom oko 34 milijuna kuna.