Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bogatiji smo za 163 magistre i magistra različitih struka

02.03.2019. 14:58
Bogatiji smo za 163 magistre i magistra različitih struka


Istinoljubivost je vrlina, nastavite je njegovati. Nastavite učiti. Ako  čovjek uči u odrasloj dobi, on prosijava svoje znanje i gradi svoju osobnost, radi na svojoj unutarnjoj potpunosti. Budite ambiciozni; kao što  sportaši, planinari i drugi razbijaju granice u svojim podvizima, razbijate i vi granice znanja. Budite pronositelji svih hrvatskih vrijednosti u  europskom suživotu i šire, ma gdje god bili, poručila je rektorica  Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican promoventima na dvjema  svečanim promocijama u Svečanoj dvorani. Uz rektoricu Vican ukupno  163 magistre i magistra u akademsku zajednicu uveli su prorektorica za  studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić te promotor doc. dr.  sc. Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela. 
U ovom danu promoventi su ušli u povijest Sveučilišta u Zadru, visokog učilišta s najduljom tradicijom visokog obrazovanja na prostoru Jugoistočne Europe; sveučilišta koje svoje korijene bilježi iz 1396. godine.  Časno je upisati se u knjigu diplomanada na takvom sveučilištu, istaknula je rektorica Vican. 
– Ima onih koji vam ubrizgavaju osjećaj manje vrijednosti upinjući se  u uvjeravanju da je tuđe bolje, da je tradicionalno zastarjelo, da je suvremeno i napredno ono što je izvan granica Hrvatske. To su psihološki  i umni kolonizatori koji ne vide vrijednost u duhu i subjektivitetu čovjeka, nego u ambalaži. Zato ne dižite glavu za onima koji vole druge  gledati s visoka. Profesionalni i osobni život nosite s nacionalnim ponosom. Gajite svoj nacionalni identitet! On je jeka hrvatske kulture i hrvatske povijesti, poručila im je rektorica Vican, pozivajući ih da ostanu  povezani sa Sveučilištem na postdiplomskim studijima i alumni klubovima. 
Promotor doc. dr. sc. Zdenko Dundović čestitao je promoventima ali  i njihovim roditeljima, koji su se žrtvovali da bi oni danas bili na ovom  mjestu. 
– To nije bila žrtva opterećenja, nego žrtva ljubavi. Pogledajte danas u  lice svojim roditeljima pa ćete to jasno vidjeti. Vaš trud okrunjen je uspjehom, koji pokazuje da je bilo opravdano biti ustrajan i kada ste se  uplašili i posumnjali da ćete uspjeti. Od danas ste vi ti koji trebaju pomagati drugima i biti pronositelji znanja u našem društvu, poručio im  je promotor Dundović. 
 
Nakon svečanog obećanja da će u svom radu sve snage upotrijebiti  za procvat domovine, te da će svoje znanje dalje produbljivati i razvijati, magistrama i magistrima uručene su diplome. Svečanom ugođaju  doprinos je svojim izvedbama dao Akademski pjevački zbor Sveučilišta  u Zadru pod ravnanjem dr. sc. Tomislava Košte.