Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najbolji Jakov Peroš i Namik Agić ostvarili 49 od 50 mogućih bodova

02.03.2019. 14:36
Najbolji Jakov  Peroš i Namik  Agić ostvarili 49  od 50 mogućih  bodova


Lumen svih lumena je zasigurno Namik koji je  trostruki državni prvak, petih, šestih i sedmih  razreda, a u osmom razredu mu se smiješi i  nevjerojatna četvrta uzastopna šampionska  titula
Osnovna škola Sukošan je deveti put za redom bila domaćinom Županijskog natjecanja iz matematike za učenike od 4. do 8.  razreda osnovnih škola Zadarske županije. Pod motom "Matematika,  kraljica znanja" na natjecanju je sudjelovalo čak 139 učenika, najboljih  na školskim natjecanjima iz matematike, koji su u Sukošan došli u pratnji svojih mentora i ravnatelja škola. 
"Kraljevi matematike" su Jakov Peroš, učenik 5. razreda OŠ Šimuna  Kožićića Benje iz Zadra čija je mentorica Kristina Kraljev te Namik Agić,  učenik 8. razreda OŠ Kruna Krstića iz Zadra. Oba lumena su ostvarila 49  od 50 mogućih bodova. 
Trostruki državni prvak 
Lumen svih lumena je zasigurno Namik koji je trostruki državni prvak,  petih, šestih i sedmih razreda, a u osmom razredu mu se za mjesec dana  smiješi i nevjerojatna četvrta uzastopna šampionska titula. Priča je zanimljiva i zbog toga jer Namik zasigurno ima matematičke gene, mentor  mu je otac Emir Agić, profesor matematike i fizike. 
– Visoki plasmani na natjecanjima su mi poticaj u daljnjem radu i to  samo znači da sam na dobrom putu, istaknuo je Namik Agić u prošlogodišnjem razgovoru za Zadarski list. 
Ravnatelj sukošanske škole prof. Branimir Peričić se zahvalio svima na  dolasku i poželio im srdačnu dobrodošlicu. 
– Ta privilegija i čast da budemo već deveti put za redom domaćini, sve  naše djelatnike i učenike te čitavu našu društvenu zajednicu izuzetno raduje i obvezuje da svake godine budemo još bolji domaćini, istaknuo je  Peričić. 
Prigodnim govorom natjecanje je otvorio Željko Vidović (Društvo informatičara Zadar), novi predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, koji je na čelnom mjestu proteklog tjedna zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Duška Kraljeva (Astronomsko-astronautičko  društvo Zadar). 
Uživanje u matematici 
– Želim vam svima puno uspjeha na natjecanju kao i u brojnim projektima koje ćete moći kao vrsni matematičari napraviti za svoj kraj i cijelu našu zemlju, naglasio je Vidović s kojim je bila i Marija Živković, tajnica. 
Do promijene je došlo i na mjestu predsjednice Županijskog povjerenstva za matematiku za osnovnu školu. Umjesto, dugogodišnje predsjednice Anđelke Marin, učiteljice savjetnice iz zadarske škole Bartula  Kašića, došla je Monika Peša iz OŠ Stjepana Radića iz Bibinja. 
– Dragi naši učenici, svih vas 139 učenika koji ste ovdje, čestitamo jer  biti ovdje znači da ste uložili puno truda, ali i da volite matematiku.  Zašto, ne znate. Francuski filozof, znanstvenik, fizičar i matematičar  d'Alembert bi rekao: "Kao za sve ostalo tako i za matematičku teoriju ljepota se može osjetiti, ali ne i objasniti". Eto zašto uživamo u njoj. Uživajte, otkrivajte, budite znatiželjni i ne odustajte, poručila je Peša. 
Poredak najuspješnijih natjecatelja 
U kategoriji osmih razreda natjecalo se 18 matematičara, županijski  šampion je spomenuti Namik Agić sa 49 bodova. Drugoplasirana Stella  Čolo iz OŠ Stanovi iz Zadra, (mentorica Josipa Čuka), osvojila je 33 bodova, a trećeplasirani Mario Ljubičić iz OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra  (mentorica Marija Glavan),+ 24 bodova. 
Sedmaša se natjecalo 23, a najbolji sa 33 boda bio je Luka Bralić iz OŠ  Stjepana Radića iz Bibinja koji je protekle godine bio šampion šestih razreda i išao na državno natjecanje u Poreč. Drugoplasirani je njegov  školski kolega Bartol Lukić s 29 bodova. Obadvojici Bibinjaca mentorica  je Monika Peša. Treće mjesto s 25 bodova pripalo je Petri Bašić iz OŠ Zadarski otoci (mentorica Ivana Šoše). 
U kategoriji šestih razreda bilo je 27 matematičara, najbolji sa 34 bodova je Luka Tadić iz Privatne osnovne škole Nova Zadar (mentorica  Đurđica Jakšić). Drugo mjesto s 24 bodova osvojio je Bartol Cuković iz  OŠ Šime Budinića iz Zadra (mentorica Vlatka Čota) koji je bio šampion  četvrtih razreda, a treće mjesto Lucija Marcelić, također iz OŠ Š. Budinića  (mentorica Eleonora Bilać) s osvojenih 23 boda. 
U kategoriji petih razreda natjecalo se 33 matematičara, prvo mjesto s  49 bodova osvojio je već spomenuti lumen Jakov Peroš. Drugo mjesto s  izvrsnih 40 bodova pripalo je Marku Lovroviću iz OŠ K. Krstića (mentor  Emir Agić), treće mjesto sa 32 boda podijelili su Paula Tumpa iz OŠ Šime  Budinića (menor Elonora Bilać) i Dina Bušljeta iz OŠ Starigrad (menor  Damir Veledar), a četvrto Nuša Pedišić iz OŠ Petar Preradović iz Zadra  (mentorica Anita Šimac) i Grgo Dominik Anzulović iz OŠ Bartula Kašića  iz Zadra (mentorica Anđelka Marin). 
Učenika četvrtih razreda bilo je najviše, čak 37. Šampion ili šampionka  ima 42 boda, vicešampion(ka) 39, a trećeplasirani(a) 38 bodova. Kako  četvrtaši ne idu na državno prvenstvo nisu ni objavljena njihova imena,  šteta.