"Sila je oružje slabih, nenasilje oružje jakih"

Slika korisnika anamarijabilan
PROTIV NASILJA: Oslikavanjem murala učenici Vice Vlatkovića obilježili Dan ružičastih majica
Osim citata, na zid su stavili i paraf, tj. potpis Mahatme Ghandija, kao i sliku šake koja probija zid, a zapravo drži cvijet u ruci simbloizirajući nenasilje, dodala je Bašić
Arhiva ZL
Gotov mural ostat će i za buduće generacije

Posljednje srijede u veljači obilježava se Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. Ove godine taj su dan na poseban način obilježili i učenici strukovne škole Vice  Vlatkovića koji su, u suradnji s nekolicinom profesora, došli na ideju oslikavanja murala na zidu ispred ulaza školu.

Ružičasti mural prepun simbola

Prvo se okupila nekolicina nastavnika i nastavnica koji su se, među  mnoštvom ideja koje su se odnosile na to što napraviti u sklopu Dana  ružičastih majica i kako ga obilježiti kao škola te na koji način ostaviti  trag, odlučili za - mural. Kako je jedna od njih bila i Luca Bašić, profesorica geografije i stručnih predmeta u smjeru Soboslikar-ličilac, koja svakodnevno radi sa soboslikarima, ona je zadatak preuzela na sebe, vodeći  učenike kroz sve faze realizacije ovog hvalevrijednog projekta.

- Prvo smo krenuli s farbanjem zida u ružičastu boju, boju majica. Zatim smo razmišljali što na njega napisati, što poručiti,... Kod odabira teksta, odluka je nekako vrlo brzo pala na Gandhija i njegov citat "Sila je  oružje slabih, nenasilje oružje jakih", kazala je Bašić dodavši kako su  učenici većinu toga sami osmilili; od fonta, crtanja, oslikavanja,... 

- Osim citata, na zid su stavili i paraf, tj. potpis Mahatme Ghandija, kao  i sliku šake koja probija zid, a zapravo drži cvijet u ruci simbloizirajući  nenasilje, dodala je Bašić.

Učenici zaslužni za bojanje zida u ružičasto su četvorica soboslikara iz  2. S razreda: Renato Bukvić, Marin Lonić, Tomislav Dundović i Žan Ikić,  u crtanju i oslikavanju murala sudjelovao je stolar iz 3. S razreda, Ante Jakovčević, zatim soboslikari Renato Bukvić iz 2. S i Gabrijel Štulić iz 3. S  razreda te dva automehatroničara, Patricijo Smolić i Nikola Kožul iz 3. D  razreda.

 Učenici već slikali murale

Bašić nam je kazala kako oslikavanje murala učenicima ove strukovne  škole nije strano.

- Do sada su učenici znali raditi ovakve murale u sklopu svojih maturalnh radova. Soboslikari završnih razreda u sklopu maturalnog rada za  zadatak imaju u jednoj od učionica, napraviti mural. Tako su već oslikali  učionicu iz fizike, napravivši murale Nikole Tesle i Alberta Einsteina zajedno s njihovim citatima. Prošle godine su oslikali učionicu engleskog  jezika simbolima poput engleske zastave, govornice, autobusa, ..., kazala  je dodavši kako je ovo već treća godina za redom u kojoj će učenici završnih razreda oslikati jednu od učionica, ali je prvi put da su napravili  mural van škole, i to nevezano za maturalni rad, već u sklopu obilježavanja nekog događaja.

- Mislim da je poruka pogođena i da je jako lijepa gesta da ostane ispred škole za sve sadašnje i buduće generacije, posebno zbog svakodnovnog bombardiranja vijestima nasilja, između ostalog i unutar škola.  Upravo zbog tih crnih vijesti, lijepe priče poput ovih teško dolaze u medije. Mislim da je vrijeme da se siuacija promijeni, i da počnemo slati pozitivnu energiju i poruke, kazala je Bašić.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno