Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

12. ROĐENDAN STUDENTSKOG SAVJETOVALIŠTA Studentima ne pomažu samo u učenju, već i u njihovim svakodnevnim problemima

02.03.2020. 12:30


Danas smo proslavili 12 godina rada Studentskog savjetovališta, koje je je osnovano 29. veljače 2008. godine, dakle na prijestupnu godinu. U povodu ove obljetnice organizirali smo proslavu gdje smo podsjetili na sve ono što smo radili, te naveli buduće planove i projekte, rekla nam je Marina Vidaković, docentica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, a od listopada i voditeljica Studentskog savjetovališta. Istaknula je kako je kroz ovih 12 godina rada kroz Studentsko savjetovalište "prošlo" preko 400 studenata koji su im se obratili zbog raznih problema – počevši od problema s učenjem, preko paničnih napadaja, pa do težih problema kao što su depresije ili čak i suicidalne misli.
– Trenutno imamo tri zaposlene stručne suradnice te desetak suradnika s drugih odjela koji volonterski rade i individualna savjetovanja i stručnu pomoć, ali i razne radionice. Uz sve ovo jako smo angažirani i u prilagodbi načina studiranja za studente s invaliditetom. Naime, svake godine javi nam se jedan dio studenata s invaliditetom te im mi onda napravimo prijedlog plana studiranja kako bi im se olakšalo i kako bi im bio pristupačniji, rekla nam je Marina Vidaković. Kao još jednu pozitivnu karakteristiku istaknula je kako studenti kroz sudjelovanje u Savjetovalištu, a posebno u radionicama dobivaju potvrdu te i to mogu priložiti uz diplomu kao izvannastavne aktivnosti.


S radom započelo 2008. godine
O samim počecima razgovarali smo i s osnivačicom Savjetovališta za mlade Anita Vulić-Prtorić.
– Kad smo tek počeli osnivati Savjetovalište nisam ni sanjala da će se razviti u ovo što je danas i da će tako trajati, da sam znala vjerojatno bih se prepala, rekla nam je jutros ponosno Anita Vulić-Prtorić te je nastavila – Ideju o osnivanju su u biti inicirali studenti psihologije koji su nam došli s upitom zašto nemamo studentsko savjetovalište te zašto profesori ne bi izašli studentima u susret kada imaju probleme. Tako je to krenulo. Imali smo potporu i rektora i uprave te smo s radom počeli 2008. godine i to jako entuzijastično te nam se priključilo i jako mnogo studenata koji su volontirali. Također, ušli smo i u međunarodne projekte te smo dobili novce za uređenje prostora, a postali smo i centar za studente s invaliditetom. Upravo zbog volonterskog rada i brojnih projekata postali smo prepoznatljivi, rekla je Anita Vulić-Prtorić. Istaknula je kako, osim individualnog savjetovanja, koja su na visokoj razini jer su svi njihovi savjetovatelji educirani i kao terapeuti, jedinstveni su prema broju uključenih studenata volontera. Također razne iskorake napravili su kroz brojne projekte kroz koje se pomagalo i studentima, ali i učenicima u problemima s učenjem, te brojnim drugim situacijama.


Odlazak u Savjetovalište znak zrelosti
Inače, na proslavi 12. rođendana predstavljeni su Severina Mamić i Dolores Pranjić napravile prikaz kako savjetovalište radi danas. Istaknule su kako trenutno rade istraživanje među studentima koje je pokazalo kako je čak 75 posto ispitanih studenata za Studentsko savjetovalište, a 20 posto njih je koristilo usluge savjetovališta.
– Čak 80 posto studenata smatra kako je odlazak u savjetovalište znak zrelosti i brige o sebi. Inače, razlozi zbog kojih se studenti javljaju su zaista različiti – od anksioznosti, paničnih napada, obiteljskih problema, depresije, nesigurnosti, financijskih problema…, rekle su predavačice.
Najavile su novi Proljetni ciklus radionica koji počinje već 5. ožujka, a kroz koji će se održati 12 radionica za studente. Radionice će se baviti različitim temama – od ljutnje i kada ona postaje problem, preko straha od javnog izlaganja i kako ga savladati, do emocija i zdravlja, te zdravih obroka za bolje mentalno funkcioniranje ili kako preboljeti slomljeno srce.
Za kraj današnjeg dana ​Marina Nekić predvidjela je predavanje o mentalnom zdravlju studenata, kako ga podržati i kako im pomoći, a u poslijepodnevnim satima održat će se i radionica "Život u ritmu".
Inače, proslavu je popratila studentska vokalna skupina A.K.A. Crescendo, a kakav bi to bio bez torte kojom su se svi sudionici zasladili.