Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MEĐUNARODNA SURADNJA Preko četiri milijuna kuna za zdravlje

03.03.2020. 09:00


Zavod za javno zdravstvo trenutno provodi šest velikih projekata koji su financirani iz Europske unije ukupne vrijednosti oko četiri milijuna kuna. O ovim projektima razgovarali smo s Jelenom Ćosić Dukić, voditeljicom Odjela za nabavu i provedbu EU projekata.


Ekološko stanje morskog i obalnog ekosustava
– Trenutno provodimo nekoliko projekata u kojima sudjelujemo s brojnim partnerima. Prvi projekt kojega bih istaknula je projekt ADSWIM, odnosno Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija- Hrvatska 2014.-2020. Cilj ovoga projekta je unaprijediti kvalitetu i ekološko stanje morskog i obalnog ekosustava. Projektom se potiče prekogranično integrirano upravljanje vodnim resursima kako bi se vratila poremećena ravnoteža hranjivih tvari koja utječe na hranidbeni lanac, pojasnila je Jelena Ćosić Dukić. Istaknula je kako će se kroz projekt predložiti novi alati za stjecanje boljeg znanja i kontrole nad ekološkim stanjem morskog ekosustava, inovativna i ekološki prihvatljiva tehnologija obrade otpadnih voda te promjene u postojećoj regulativi. Nositelj projekta je Sveučilište u Udinama, a uz šest projektnih partnera iz Italije, Zavod za javno zdravstvo Zadar jedan je od pet projektnih partnera iz Hrvatske. Projekt je odgovornost Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. Inače, ukupna vrijednost projekta je 2.035.703,13 eura, dok je zavodu odobreno 108.757,50 eura. Ostali partneri u ovom projektu su Sveučilište Udine, koje je i nositelj, Grad Udine, CAFC itd., Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, Politehničko sveučilište Marche, Institut za kristalografiju, Grad Pescara, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Izvor Ploče, javna ustanova za komunalne djelatnosti, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split, ustanova centar za istraživanje materijala Istarske županije Metris te Sveučilište u Splitu, fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije.


Moje zdravo dijete
– Drugi projekt za koji nam je jako drago da sudjelujemo je projekt "Moje zdravo dijete", a kojeg provodimo iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020". Ukupna vrijednost projekta 972.719,91 kuna, a projekt koji će trajati 18 mjeseci započeo je s provedbom u veljači 2020. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo, a partner Dom zdravlja Zadarske županije. Naime, realizacijom ovog projekta rješavat će se problem prehrane odnosno pretilosti djece koji je u alarmantnom porastu u Hrvatskoj i svijetu. Hrvatska je 7. u Europi po stopi djece s prevelikom tjelesnom masom. Samo 56% djece doručkuje tijekom tjedna, 76% ih ne jede dovoljno povrća, a 66% voća, dok se tjelesnom aktivnošću svakog dana bavi samo 30% dječaka i 17% djevojčica. Stručnjaci upozoravaju kako će najmanje 1 od 3 pretile djece biti pretilo u odrasloj dobi, a pretilost skraćuje život. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 2005. do 2009. g., od pregledane školske djece u dobi od 7 do 14 godina 26,4% imalo je prekomjernu tjelesnu masu, od čega je 15,2% bilo preuhranjeno, a 11,2% pretilo.
– Dječja pretilost povećava rizik nastanka složenih metaboličkih poremećaja u čijoj osnovi je inzulinska rezistencija te rizik razvoja čitavog niza nezaraznih bolesti i pretilosti u odrasloj dobi (WHO procjenjuje kako se preko 7% nacionalnog budžeta troši na bolesti koje su povezane s pretilošću, a procjene u vrijeme pisanja projekta pokazivale su da je oko 2,8 milijuna smrtnih slučajeva u EU povezano s pretilošću), iznijela nam je brojne zabrinjavajuće podatke Ćosić Dukić.
Dodala je kako je kvalitetna prehrana usko povezana s naučenim obrascima ponašanja tijekom hranjenja koja se stječu još od ranog djetinjstva. Cjelovit pristup prehrani djece, istaknula je, zahtijeva nove i integrirane nadležnosti (multidisciplinarni pristup zdravstvenih djelatnika, nutricionista, psihologa) kao i ulaganja u edukaciju stručnog osoblja kroz intervencijske mjere o novim prehrambenim smjernicama i učinkovitim intervencijskim mjerama u lokalnoj zajednici. Komunikacija i suradnja između institucija i obitelji je sinergija koja će biti iznimno učinkovita kroz projekt promocije zdravlja.




Fokus se prebacuje na prevenciju
– Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Doma zdravlja Zadarske županije prepoznali su važnost zdravstvenog sustava u promociji zdrave prehrane i smanjenju rizičnih faktora koji su posljedica nepravilne prehrane i smanjene tjelesne aktivnosti.
S tim u vezi aktivnosti projekta biti će usmjerene na: 1. aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka kroz razvoj metodologije za zdravstvene djelatnike u području prehrane djece kroz organizaciju radionica, 2. dijagnostiku i praćenje stanja uhranjenosti i prehrambenih navika kod djece uz pomoć IT programa kojim će se omogućiti praćenje osnovnih zdravstvenih parametara, stanja uhranjenosti i prehrambenih navika kod djece, navela je Ćosić Dukić.
Pojasnila je kako će se kroz jačanje kapaciteta stručnjaka organizirati kontinuirani slijed edukacija (radionica) za zdravstvene djelatnike kako bi se povećala njihova razina iskustva i znanja o najnovijim spoznajama na području prehrane djece. Usvojenim metodama educirali bi se stručnjaci primarne medicine; liječnici, medicinske sestre, psiholozi i nutricionisti koji su direktno u dodiru s roditeljima i djecom te će svoja stečena znanja prenijeti trudnicama, djeci, roditeljima, djelatnicima u vrtićima i
školama. Na ovaj način fokus se prebacuje s liječenja na prevenciju te se osigurava održivost i nakon prestanka projekta.
Najavila je kako će se po završetku projekta osnovati savjetovalište za prevenciju i liječenje prekomjerne tjelesne težine u okviru ZJZ-a Zadar.


Važnost prevencije glaukoma
Sljedeći projekt koji je istaknula Ćosić Dukić je "Važnost prevencije glaukoma, a koji se također financira iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020". Ukupna vrijednost projekta je 904.441,71 kune,a trajat će 18 mjeseci, od siječnja 2020. godine, a nositelj programa poliklinika Lacrima, dok je Zavod za javno zdravstvo Zadar partner u projektu.
– Projekt je usmjeren na unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u promociji zdravlja i prevenciji glaukoma. Educirani zdravstveni djelatnici koji će naučiti i savladati najsuvremenije metode u prevenciji glaukoma i promociji zdravlja će nakon završetka projekta dalje prenositi stečena znanja kolegama, a unaprjeđene vještine primjenjivat će u praksi i radu s pacijentima čime će utjecati na smanjivanje broja oboljelih od glaukoma te poboljšanja kvalitete života oboljelih, pojasnila je Ćosić Dukić.
Pored prethodnih projekata navela je one projekte za koje je donesena odluka o sufinanciranju i koji su u fazi optimizacije budžeta.
– Projekt ON TIME provodi se u okviru Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.–2020. Prema podacima Nacionalnih zavoda za javno zdravstvo u svim uključenim zemljama (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska), broj slučajeva raka i smrtnost od raka stalno se povećavaju. Debelo crijevo nalazi se među četiri najčešća sijela raka, a rak dojke je na prvom mjestu po pojavnosti u sve tri zemlje. Stopa preživljavanja za osobe oboljele od raka više je od tri puta veća ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Kako bi se borili protiv raka debelog crijeva i dojke na
nacionalnoj razini, Crna Gora i Hrvatska provode Nacionalne programe za rano otkrivanje karcinoma. Iako su NP-ovi pokazali značajne rezultate u promicanju važnosti prevencije i rane dijagnoze karcinoma, tijekom godina su se pokazali neki nedostaci (nedovoljno javljanje žena iz ruralnih područja, slab odaziv na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg još uvijek prate određene društvene stigme itd.), kazala je Ćosić Dukić dodajući kako su u Bosni i Hercegovini provedene neke lokalne inicijative koje se tiču ranog otkrivanja, ali nedostaje strukturalni pristup na nacionalnoj razini.


Liječenje raka dojke i raka debelog crijeva
– Projektni partneri razvijat će svoje kapacitete za uvođenje novih i poboljšanih javnih zdravstvenih usluga kroz nabavku opreme za dijagnostiku i liječenje, softverska rješenja, Provodit će se aktivnosti prevencije i ranog otkrivanja na programskom području – terenskim obilaskom manjih mjesta u projektnom području. Pored toga, projekt će se usmjeriti na profesionalno usavršavanje zdravstvenih djelatnika i relevantnih predstavnika nevladinih organizacija kroz specijalizirane edukacije, razmjenu znanja, umrežavanje itd., navela je bitne karakteristike projekta Ćosić Dukić.
Inače u Hrvatskoj će mobilni timovi Zavoda za javno zdravstvo održati događanja po manjim mjestima i gradovima Zadarske županije u skladu s izrađenim programom. Nabavit će se oprema za dijagnostiku i liječenje raka dojke i debelog crijeva pomoću koje će se obavljati pregledi za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva. Organizirat će se treninzi cjeloživotnog učenja za zdravstvene djelatnike. Organizirat će se radionice za predstavnike nevladinih organizacija u Zdravstveno-edukacijskom centru u Grudama (BiH). Provest će se digitalna kampanja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 6,4 milijuna kuna, dok je Zavod dobio 415.127 kuna za svoje aktivnosti.
Projekt LAB – OP provodi se kroz Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.–2020. – 2. Poziv. Specifičan cilj projekta je poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu prekograničnog područja kroz povećanje efikasnosti laboratorijske dijagnostike te infrastrukturne zahvate i poboljšanje ljudskih kapaciteta u području laboratorijske dijagnostike s ciljem unaprjeđivanja razine pružene usluge.
 


STOPA PREŽIVLJAVANJA
Stopa preživljavanja za osobe oboljele od raka više je od tri puta veća ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Kako bi se borili protiv raka debelog crijeva i dojke na
nacionalnoj razini, Crna Gora i Hrvatska provode Nacionalne programe za rano otkrivanje karcinoma
 


OB Zadar planira postaviti sustav zračne pošte
– Kako bi se postigao navedeni cilj kroz projekt ćemo uspostaviti poboljšani sustav laboratorijske dijagnostike i ojačati ljudske kapacitete kroz seminare i radionice. OB Zadar planira postaviti sustav zračne pošte, a Županijska bolnica Livno implementirati Laboratorijski implementacijski sustav (LIS). Sustav zračne pošte s inovativnim pneumatskim sustavom cijevi omogućit će bržu dostavu uzoraka za analizu u laboratorij OB Zadar i tako povezati dvije prometnicom odvojene zgrade i smanjiti vrijeme potrebno za obradu pacijenata. LIS u užem smislu je program koji omogućuje unos, obradu i pohranu podataka nastalih kao rezultat laboratorijskih pretraga, a pod tim se pojmom podrazumijeva i računalna oprema potrebna za odvijanje svih procesa, pripadajući programi automatskih analizatora i program koji omogućuje komunikaciju između analizatora i LIS-a. Nakon završene analitičke obrade uzoraka, analitički sustav automatski dostavlja podatke u LIS koji generira nalaz svakog pojedinog pacijenta, a svaki nalaz pregledava i potpisuje laboratorijski stručnjak, kazala je Ćosić Dukić dodajući kako je ukupna vrijednost projekta 7.453.513,92 kuna, od čega Zavodu ide 772.664 kune, a OB Zadar 2,4 milijuna kuna. Očekivani početak provedbe 15. ožujka 2020. – 14. ožujka 2022. godine. Partneri u projektu su Opća bolnica Zadar, kao nositelj, ZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar, Zavod za javno zdravstvo Zadar te Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije. Tehničku pomoć pri provedbi navedenih projekata Zavodu će pružiti Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.