Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Venilia Investmentsu odobreno stjecanje kontrole nad tri dalmatinske marine

02.03.2020. 13:00


Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je ocijenila dopuštenom koncentraciju kojom Venilia Investments iz Luksemburga stječe kontrolu nad marinama Šibenik, Dalmacija i Borik, koje su se do sada nalazile pod kontrolom Dogus Holdinga.
Turska Dogus grupa prodala je početkom godine poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners iz Luksemburga, koji su time postali vlasnicima i triju hrvatskih marina – Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku – kojima je do sada upravljao Dogus. Venilia Investments je dio CVC grupe. Riječ je o društvu posebne namjene osnovanom upravo za potrebe ove transakcije.


Dobro za tržište usluga jadranskih luka
Iz AZTN-a ističu da će provedba koncentracije imat će učinak na hrvatskom tržištu usluga luka nautičkog turizma.
Provedenom analizom, naime, utvrdio je da hrvatsko tržište pružanja usluga luka nautičkog turizma obilježava asimetričnost i fragmentiranost. Na tom je tržištu ACI d.d. vodeći tržišni takmac koji, prema broju vezova i ostvarenom ukupnom prihodu, ostvaruje tržišne udjele od 20 do 30 posto.
Marina Šibenik, Marina Dalmacija i Marina Borik će nakon provedbe koncentracije ostvarivati zajednički tržišni udjel od 10 do 15 posto i time postati sljedeći najznačajniji takmac. Preostali dio tržišta čini veći broj manjih poduzetnika koji pojedinačno ostvaruju udjele manje od 5 posto.


Značaj zadarskih i šibenskih luka
Luke nautičkog turizma su ravnomjerno raspoređene duž Jadranske obale, a upravo su Zadarska i Šibensko-kninska županija među najznačajnijim županijama prema broju luka nautičkog turizma, broju vezova i ostvarenom prihodu.
Venilia Investments ranije nije bio prisutan na tom tržištu te će provedbom koncentracije samo preuzeti tržišne udjele ciljnih društava. Dakle, provedbom koncentracije neće doći do promjene u strukturi mjerodavnog tržišta, ali će se nastaviti konkurentski pritisak na ACI d.d. kao vodećeg takmaca, zaključuju u AZTN-u. (hina)
 




Ostvaren značajan prihod
Luke nautičkog turizma su ravnomjerno raspoređene duž Jadranske obale, a upravo su Zadarska i Šibensko-kninska županija među najznačajnijim županijama prema broju luka nautičkog turizma, broju vezova i ostvarenom prihodu.