Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vinski ožujak i travanj u znaku ugostiteljstva

02.03.2020. 16:31


Tri su događanja pred nama koja valja vezivati uz naš vinski potencijal, makar u većoj mjeri okrenuta vinsko ugostiteljskom segmentu, nabave, edukacije i sl. a ne vinskog turizma, iako su indirektno vrlo bitna za segment vinskog turizma: WINE Vip Event,Tečaj Vinoljubac, Zadar Wine Festival, te Tuna, Sushi & Wine festival.


WINE Vip Event – 05.03.2020. u hotelu Kolovare
WINE Vip Event – Međunarodna konferencija vinskih znalaca, se održava
05.03.2020. godine u hotelu Kolovare, a riječ je, prema pozivu organizatora Obrtničke komore Zadarske županije, o »međunarodnoj konferenciji vrhunskih vinskih znalaca kao edukativnom i stručno ugostiteljsko-turističkom eventu koji osim edukacije nudi prezentaciju i promociju partnera izlagača gostima ugostiteljske struke. Glavni cilj je povezivanje ugostiteljsko turističke struke s kvalitetnim proizvođačima (vina, sira, tartufa i ostalih delicija) te edukacija kao i podizanje razine kvalitete ponude i usluge. Broj gostiju je ograničen, a dolazak podrazumjeva – prijavnicu.
Početak eventa je u 14 sati u dvorani s restoranskom postavom, a gdje nakon uvoda slijede prezentacije domaćih vinara uz stručnu pomoć vrhunskih sommeliera i kuhara uz kvalitetne prezentacije izlagača, druženje i besplatne radionice. Nakon toga od 20-23 h za sve goste, partnere i izlagače organizirana je edukacijska večera s posebnom radionicom sljubljivanja hrane i vina te prezentacija za barmene i bariste u suradnji s udrugom Barmen.hr.
Radionice i prezentacije vodit će: Mario Meštrović, Filip Savić, Jure Andrijašević, vrhunski znalaci i najkompetentniji hrvatski sommelieri, Suwi Zlatić, pobjednik Austrijskog prvenstva Sommelierstva od 2014.-2017. g. i viceprvak od 2018.-2021. g., Mira Šemić, cijenjena vrhunska slovenska sommelierka, a u radionici i večeri sljubljivanja hrane i vina sudjeluju gosti kuhari: Dragan Jovanović, Ivan Pažanin, David Skoko i Hrvoje Zirojević. U event se uključuju i Ugostiteljske škole s ciljem promocije ugostiteljskih zanimanja.


Tečaj Vinoljubac – 17.03.2020. u dvorani HGK Županijske komore Zadar
Tečaj Vinoljubac u Zadru nastavak je tradicije i najavljuje se dodatkom: Naučite osnove degustacije vina.
HGK Gospodarska komora Zadarske županije s poduzećem Enoexpert d.o.o. iz Zagreba organizira tečaj Vinoljubac koji će se održati u utorak, 17. ožujka, u 16:30, u dvorani za sastanke Županijske komore Zadar.
To je tečaj osnovne razine koji je namijenjen svim zainteresiranima koji žele nešto naučiti o kulturi pijenja vina. Uz osnove degustacije vina, tečaj obuhvaća i teme kao što su definicija i podjela vina, sljubljivanje hrane i vina te ponašanje u restoranu, neizostavne dijelove poslovnog ručka ili večere. Polaznici će imati priliku degustirati četiri vrste vina. Predviđeno trajanje tečaja je tri sata, a kotizacija iznosi 300 kuna po polazniku.​




Zadar Wine Festival – 27. i 28.03.2020. u Arsenalu u Zadru
Najavljen je 4. Zadar Wine Festival na kojem povezuju i okupljaju vinare, ugostitelje, hotelijere i ljubitelje vina, a održati će se u petak 27. i subotu 28. ožujka 2020. u zadarskom Arsenalu.
Područje grada Zadra, zadarsko zaleđe i otoci su značajno tržište za plasiranje najboljih vina Hrvatske i svijeta, a Zadar Wine Festival pruža mogućnost za predstavljanje vina i ostvarivanje novih poznanstava. Cilj organizatora je da prilikom zajedničkog uživanja u vrhunskim vinima posjetitelji, a želja je da ugostitelji budu tu, ostvare poslovnu suradnju u kreiranju svojih vinskih karata za sezonu. Prethodna su nam tri festivala donijela uz domaće snage snažne posjete iz Istre, Kontinentalne Hrvatske pa i inozemstva.
Zadar Wine Festival podupiru i Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička zajednica, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski sommelier klub, udruga vinara i drugi.
Najava Zadar Wine Festivala održana je i u wine baru zagrebačke kavane Procaffe uz »Vinske razgovore s Tomislavom Stiplošekom«, a održali su ih sommelieri Ivan Stiblik i Mladen Maraš, predstavivši Vina i likere Fiolić.
 


Tuna, Sushi & Wine od 03. do 11.04. 2020.


Već legendarni i u međuvremenu i priznanjem Ministarstva vanjskih poslova Japana ovjenčan zadarski Tuna, Sushi & Wine festival imat će ove godine svoje 6. izdanje.
Program je pred objavom, a spomenuti nam ga je ovdje jer sadrži i vinsku komponentu, makar je u temeljnom značenju upravo zbližavanja malog Zadra, i preko njega male Hrvatske, sa Japanom, a uz poveznicu naših tuna koje završavaju na japanskom sushi tržištu, te nas, gledajući strogo lokalno, drže u pozitivnoj trgovinskoj bilanci sa Japanom, što je svjetska rijetkost.
Uz svečano otvaranje u Palači Cedulin sjedištu TIC-a i TZ Grada Zadra kao i TZ-a Zadaske županije i svečanoj gala večeri u Arsenalu, programi će ići i na Trgu Petra Zoranića i gradu uopće. Svečana večera, ovog puta otvorene svima zainteresiranima uz kupnju ulaznica, biti će u »mediteranskom trgu u zatvorenom« – Arsenalu.
Lani usvojen obrazac zahvatanja gotovo 10 dana, odnosno dva vikenda, provest će se i ove godine i biti uvod u Uskrs, do kad se nadamo smirivanju histerije oko koronavirusa i ozbiljnog početka predsezone, tim prije što ćemo tada imati već preko 20 letova na Zračnu luku Zadar. Biti će tu i kuhara i đaka naše Ugostiteljske škole i restorana i ponude koja će osim tune i japanske kuhinje predstaviti i naše mediteranske navade s ribom i morskim plodovima. Računa se i na učešće kulturnih i folklornih programa iz Japana, uz naša društva koja njeguju japanske tradicije i vještine.
Vinari će prema najavama imati učešće u cijeloj priči i omogućen plasman svim zainteresiranim.