Kakvo lice (z)grada želimo pokazati svojim sugrađanima i turistima?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pokrenuta akcija »Očistimo grafite s fasada zgrada«
Autor: 
Svjedočimo da pojedini naši sugrađani ostavljaju neprimjerene grafite na fasadama zgrada nagrđujući ih ružnim, uvredljivim, nekulturnim, pa i prijetećim porukama. Stoga je naša namjera akcijom »Očistimo grafite s fasada zgrada« prebojati neprimjerene grafite s fasada zgrada, krenuvši s ulicama Stjepana Radića i bana Jelačića. Na taj način želimo naglasiti da smo i mi građani ti koji, uz komunalno redarstvo, moramo doprinijeti ljepšem i urednijem izgledu našeg kvarta, ističe Marinko Mikić, predsjednik Mjesnog odbora Voštarnica
Marin GOSPIĆ
Zidove na Voštarnici treba urediti

Imajući na umu da su fasade ogledalo grada i građana, Mjesni odbor Voštarnica pokreće akciju »Očistimo grafite s fasada zgrada. Riječ je o promidžbenoj aktivnosti čišćenja fasada počevši od Ulice Stjepana Radića i Ulice bana Jelačića čiji je cilj pozvati zainteresirane građane da, u suradnji s predstavnikom Mjesnog odbora, očiste i obrišu ružne, uvredljive, prijeteće i nekulturne poruke s pročelja zgrada, prolaza, garaža, panoa i drugih mjesta. Na taj će se način osvijestiti građane o važnosti čuvanja zajedničkog i vlastitog prostora za život te ukazati vandalima na štetnost njihovih nepromišljenih poteza.

Svi smo odgovorni

- Svjedočimo da pojedini naši sugrađani ostavljaju neprimjerene grafite na fasadama zgrada nagrđujući ih ružnim uvredljivim, nekulturnim, pa i prijetećim porukama. Iako komunalni redari gotovo uvijek reagiraju uklanjanjem grafita kad je riječ o javnoj površini, o fasadama zgrada ipak bi trebali brinuti sami vlasnici. Stoga je naša namjera akcijom »Očistimo grafite s fasada zgrada« prebojati neprimjerene grafite s fasada zgrada, krenuvši s ulicama Stjepana Radića i bana Jelačića. Na taj način želimo naglasiti da smo i mi građani ti koji, uz komunalno redarstvo, moramo doprinijeti ljepšem i urednijem izgledu našeg kvarta, ističe Marinko Mikić, predsjednik Mjesnog odbora Voštarnica.
Nastavlja da će Komunalni odjel, kao i uobičajeno, dati aktivnu podršku u brisanju grafita s javne površine, dok će sredstva za ovu akciju osigurati računom Mjesnog odbora.
- Pozivam građane da se odazovu našoj akciji te da svoju imovinu, fasade naših zgrada uredimo i održavamo urednima, apelira Mikić.
Dakle, prihvatit ćemo odgovornost za izgled svog grada i pokazati kakav grad i kvalitetu života u njemu želimo. Tu će se poruku, između ostalog, poslati i brojnim turistima koji će nas uskoro posjećivati.
Akcija promotivnih čišćenja, odnosno brisanja pogrdnih, vulgarnih, prijetećih, ružnih i neuglednih poruka ispisanih na raznim mjestima održat će se početkom lijepih sunčanih dana subotom od 10 do 12 sati, a po smanjenju mjera protiv širenja pandemije koronavirusa.

Vruljica, dnevni boravak na otvorenom

Na području Mjesnog odbora Voštarnica živi oko 3.500 stanovnika. Područje ovog MO-a počinje na obali od raskrižja Obale kneza Trpimira i Ulice l. Meštrovića, ide sjeveroistočnom stranom Ulice I. Meštrovića do raskrižja s Putom Bokanjca i Ulicom dr. Franje Tuđmana, zatim južno Ulicom Franje Tuđmana do raskrižja s Ulicom Benedikte Braun, siječe Obalu kneza Branimira do mora, odnosno obalnim pojasom do marine.
Kako govori Mikić, prednosti života na području Voštarnice su blizina centra grada i svih potrebnih institucija, škole, vrtića, dućana, tržnice, banke, pošte, dok bi glavna mana bila nedostatak parkirališnog prostora. Nekada je, kaže Mikić, svaka obitelj imala jedno osobno vozilo, dok je danas u obitelji po dva, tri, pa i više osobnih vozila.
Planiraju tzv. street workout - uređenje vježbališta na otvorenom u Vruljici, kao i oplemenjivanje parka u Vruljici novim klupama, koševima i sličnim.
- Vruljica je ne samo za nas iz ovog kvarta, nego i brojne Zadrane dnevni boravak na otvorenom. Djeca sa svojim roditeljima i oni naši malo stariji tamo su svakodnevno. Ideja nam je bila dodatno proširiti javne sadržaje tog parka. Borova šuma uz more, potok, travnjaci i konfiguracija terena idealni su za aktivno provođenje slobodnog vremena. Zato smo predložili gradskoj upravi postavljanje dodatnih rekreativnih sadržaja, prije svega vježbališta, i koliko vidim, ono je naručeno pa se nadam kako će do proljeća biti i postavljeno, otkriva Mikić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)