Multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća u Biogradu vrijedan 500 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Za sve OPG-ovce na području Zadarske županije i šire
Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura
Velimir BRKIĆ
Zbog velikog interesa održat će se još jedan tečaj

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru na istočnom ulazu u Industrijsku zonu kod trafostanice, između rotora i Rojsa, u završnoj je fazi realizacija jedinstvenog inovativnog projekta na ovom području – multifunkcionalnog pogona za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire.

Voće, povrće, sokovi, sladoled

- Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
Naime, LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu do srpnja će se u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji.
Koliki je interes za Poduzetnički inkubator i multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća, kaže Čupić, govori podatak da su tri poduzetnika iznajmila i prostor za preradu sokova, pelata od rajčica te za proizvodnju sladoleda.

Tehnologija hrane i pića

- OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje, što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, istaknuo je Čupić.
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca, kaže on, nakon čega će svi OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke, tehnologa hrane i pića.
- Cilj projekta je da se svim poljoprivrednicima omogući da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih »brendiraju« i stave ih na tržište, poručio je Čupić.
Kako bi OPG-ovce upoznali s preradom voća i povrća te ih educirali za proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 »Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja », Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., protekli tjedan je organiziran tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Biogradski inkubator i PZ MasVin Polača

- Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MasVin u Polači, kaže Ćupić.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.
- Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća, najavio je Čupić.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.

Higijenski standardi proizvodnje hrane

Program edukacije je sadržavao tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije.

- Dio predavanja stavio je naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište, kazala je dipl. ing. agr. Gordana Dragun, voditeljica Službe za stručnu službu – područna jedinica Zadar, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Rađanje i stvaranje novih poduzetnika

Poduzetnički inkubator je za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod kako bi nakon napuštanja inkubatora mogli uspješno nastaviti samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku lokalne zajednice i povećati zaposlenost. Zato su troškovi najma minimalni, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, dodajući kako je inkubator idealno mjesto koje će stvarati nove poduzetnike.

Ocjena: 
Prosječno: 4.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Bravo!

Monika

Slika korisnika zadarzadar
hoće li prerađivati uvozno voće i povrće

bernarda