Za Pristeg bez mina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pristeg_benkovac
Michaelu Allenu na donaciji je zahvalila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić

Predsjednik Američke gospodarske komore "AmCham" Michael Allen uručio je jučer u Pristegu ček na iznos 227.948 američkih dolara za razminiranje polja Pristeg, mikrolokacije Ivandića Stanovi. Ovim sredstvima prikupljenim na manifestaciji „Noć tisuću večera" bit će razminirano 47.814 metara četvornih terena u Pristegu, koji je za vrijeme rata bio crta razdvajanja.
Predsjednik "AmChama" je najavio novu "Noć" u listopadu ove godine, na kojoj će također biti prikupljana sredstva za razminiranje. Predviđa se dolazak oko 400 članova diplomatskog zbora i poslovnih ljudi, a prikupljena sredstva bit će udvostručena preko International Trust Fonda ITF-a. Također je rečeno da je na ovaj način, od 2001. do 2007. prikupljeno preko 550.000 američkih dolara za ukupno 21 projekt razminiranja, a „Noć tisuću večera 2007." bila je najuspješnije organizirana priredba takve vrste. Na kanadski doprinos razminiranju dijelova Hrvatske podsjetio je i konzul Claude Demers, posebno naglašavajući konvenciju iz Otawe o zabrani upotrebe mina u ratu.
Maloj svečanosti u Pristegu nazočila je i potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić, koja je zahvalila donatorima, podsjećajući da se još 1.000 metara četvornih u Hrvatskoj smatra minski zagađenim područjem. Ambiciozan program razminiranja Hrvatske, kazala je potpredsjednica Vlade, ne može biti realiziran samo sredstvima RH.
- Republika Hrvatska iz svog Proračuna za razminiranje izdvaja 55 posto sredstava, 16 posto su sredstva javnih poduzeća, 10 posto Svjetska banka, a ostalo se odnosi na donatore, istaknula je.

Donatorima su zahvalili i zadarski dožupan Đani Bunja i gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, koji su naglasili da je razminiranje osnovni preduvjet povratka života na ova područja. O potrebi sudjelovanja više hrvatskih tvrtki u razminiranju govorio je predstavnik najvećeg pojedinačnog donatora, tvrtke SPES, Ivan Matić, a događanju su nazočili i saborska zastupnica Nevenka Marinović te savjetnica za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova Dijana Pleština.

_________________________

Od 1991. 202 minska incidenta
Na početku svečanosti predsjednik zadarske podružnice HCR-a Josip Čerina govorio je o površini koja će se tim novcem razminirati, a zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić istaknuo je da je dosad u Zadarskoj županiji razminirana površina od 38,8 kilometara četvornih, od ukupno 247 kilometara četvornih razminiranih u Hrvatskoj. Još četiri grada i 15 općina u Zadarskoj županiji trpe problem miniranih površina, rekao je Ivanušić. Dodao je da je riječ o 72,2 kilometra četvornih te da je samo na benkovačkom području minski sumnjivo 15,6 kilometara četvornih. Podsjetio je da su se od 1991. dogodila 202 minska incidenta u Zadarskoj županiji, u kojima su 102 osobe smrtno stradale. HCR, osim površina u zaleđu, razminira i površine na zadarskim otocima Ugljanu i Pašmanu, gdje su pronađeni zvončići, što će biti riješeno do početka turističke sezone. (H)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno