Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za Pristeg bez mina

Autor: Siniša Klarica

01.04.2008. 22:00
Za Pristeg bez mina


Donacija od 227.948 američkih dolara namijenjena je za razminiranje polja Pristeg, mikrolokacije Ivandića Stanovi, gdje je za vrijeme rata bila crta razdvajanja
Predsjednik Američke gospodarske komore “AmCham” Michael Allen uručio je jučer u Pristegu ček na iznos 227.948 američkih dolara za razminiranje polja Pristeg, mikrolokacije Ivandića Stanovi. Ovim sredstvima prikupljenim na manifestaciji „Noć tisuću večera” bit će razminirano 47.814 metara četvornih terena u Pristegu, koji je za vrijeme rata bio crta razdvajanja.Predsjednik “AmChama” je najavio novu “Noć” u listopadu ove godine, na kojoj će također biti prikupljana sredstva za razminiranje. Predviđa se dolazak oko 400 članova diplomatskog zbora i poslovnih ljudi, a prikupljena sredstva bit će udvostručena preko International Trust Fonda ITF-a. Također je rečeno da je na ovaj način, od 2001. do 2007. prikupljeno preko 550.000 američkih dolara za ukupno 21 projekt razminiranja, a „Noć tisuću večera 2007.” bila je najuspješnije organizirana priredba takve vrste. Na kanadski doprinos razminiranju dijelova Hrvatske podsjetio je i konzul Claude Demers, posebno naglašavajući konvenciju iz Otawe o zabrani upotrebe mina u ratu.Maloj svečanosti u Pristegu nazočila je i potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešić, koja je zahvalila donatorima, podsjećajući da se još 1.000 metara četvornih u Hrvatskoj smatra minski zagađenim područjem. Ambiciozan program razminiranja Hrvatske, kazala je potpredsjednica Vlade, ne može biti realiziran samo sredstvima RH.– Republika Hrvatska iz svog Proračuna za razminiranje izdvaja 55 posto sredstava, 16 posto su sredstva javnih poduzeća, 10 posto Svjetska banka, a ostalo se odnosi na donatore, istaknula je.
Donatorima su zahvalili i zadarski dožupan Đani Bunja i gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, koji su naglasili da je razminiranje osnovni preduvjet povratka života na ova područja. O potrebi sudjelovanja više hrvatskih tvrtki u razminiranju govorio je predstavnik najvećeg pojedinačnog donatora, tvrtke SPES, Ivan Matić, a događanju su nazočili i saborska zastupnica Nevenka Marinović te savjetnica za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova Dijana Pleština.
_________________________
Od 1991. 202 minska incidenta Na početku svečanosti predsjednik zadarske podružnice HCR-a Josip Čerina govorio je o površini koja će se tim novcem razminirati, a zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić istaknuo je da je dosad u Zadarskoj županiji razminirana površina od 38,8 kilometara četvornih, od ukupno 247 kilometara četvornih razminiranih u Hrvatskoj. Još četiri grada i 15 općina u Zadarskoj županiji trpe problem miniranih površina, rekao je Ivanušić. Dodao je da je riječ o 72,2 kilometra četvornih te da je samo na benkovačkom području minski sumnjivo 15,6 kilometara četvornih. Podsjetio je da su se od 1991. dogodila 202 minska incidenta u Zadarskoj županiji, u kojima su 102 osobe smrtno stradale. HCR, osim površina u zaleđu, razminira i površine na zadarskim otocima Ugljanu i Pašmanu, gdje su pronađeni zvončići, što će biti riješeno do početka turističke sezone. (H)