Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Azil na Žmirićima odlazi u povijest

Autor: Siniša Klarica

01.04.2009. 22:00
Azil na Žmirićima odlazi u povijest


Jedina mana ovog UPU-a je što nije prije donesen, rekla je Ingrid Antičević-Marinović


Posljednju sjednicu Gradskog vijeća Zadra vijećnici su odradili izglasavanjem nove grupe prostorno-planskih dokumenata. Tako je donesen Urbanistički plan uređenja zone skloništa za životinje nedaleko od ražanačke ceste. Realizacijom tog projekta riješit će se aktualni problem azila na Žmirićima, a oporbena vijećnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović je rekla da je jedina mana ovog UPU-a što nije prije donesen. Novo sklonište bit će locirano oko 130 metara istočno od trećeg kilometra ceste koja vodi od naselja Bokanjac prema Ražancu i 400 metara od prve stambene zone Općine Poličnik. Ako azil bude uređen i napravljen po svim propisima, ukazuje izrađivač plana Nebojša Vejmelka iz Gyn Company, neće biti nikakvog problema s njegovom ekspolatacijom, čak i u stambenoj zoni.
Novom Turističkom naselju Punta Skala odobrena je izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja. Razlog tomu je nakana investitora da proširi djelatnost na cijelu godinu i to izgradnjom kongresne dvorane u prostoru gdje je DPU-om zamišljena izgradnja još jednog apart-objekta. Tim izmjenama neće se promijeniti osnovna namjena naselja ili povećati broj od 2.500 kreveta, ali će se izmijeniti izgled ugostiteljsko-trgovačkog centra i de-lux apartmana te se povećava broj parkirališnih mjesta na 70.
Vijećnici GV Zadra izglasali su i pokretanje izmjena i dopuna PUP-a Bili Brig. Ovaj dokumet je neophodan za probijanje Bihaćke ulice na područje gdje se danas nalaze trgovinski centri Mercator i Interspar, s uređenjima rotora koji bi riješili danas skoro neizdrživu prometnu situaciju u tom dijelu grada.
Vijećnici su na kraju pokrenuli i izradu urbanističkih planova uređenja područja Plovanije i Pudarice 2. Radi se, kako kaže gradska poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić, o reurbanizaciji područja devastiranih dugogodišnjom bespravnom gradnjom. Riječ je o malim enklavama čije uređenje nije bilo moguće prije cjelovitog rješavanja sustava odvodnje projekta Jadran.
Izmjenom DPU-a Višnjik uredit će se promet oko Kauflanda, posebice spojevi ulica Domovinskog rata i Splitske ulice. Novoj poslovnoj zgradi VOX-a omogućava se da u slučaju zadovoljavanja prometa u mirovanju ne mora graditi podzemnu garažu kako je to bilo propisano dosadašnjim odredbama DPU Višnjik.
Na kraju sjednice predsjednik GV Zadra Zvonimir Vrančić upriličio je mali domjenak za gradske vijećnike, darujući im ovom prilikom knjigu o zadarskom zlatarstvu.