Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Berući šparoge pronašao dva “zvončića”

Autor: Suzana Bandić

01.04.2009. 22:00
Berući šparoge pronašao dva “zvončića”

Foto: Suzana BANDIĆ



Zadarska je policija u srijedu oko 18 sati zaprimila dojavu o pronalasku dva komada “zvončića” zaostalih iz Domovinskog rata na području grada Zadra, odnosno u predjelu Ploče. Njih je pronašao mještanin koji živi u Ulici Grgura Barskog Zadranina na kućnom broju 87 kada je brao šparoge i to samo 40-ak metara od svoje kuće.
Riječ je o prostoru koji se nalazi u blizini mjesne crkve i obiteljskih kuća pa je prava sreća da nitko do sada nije stradao, a posebice obzirom da se djeca iz obližnjih kuća često igraju upravo na tom području, dok odrasli beru šparoge ili, pak, tuda prikraćuju put do susjednih kuća.
Djelatnici protueksplozijske zaštite PU zadarske, stoga su u četvrtak ujutro osigurali teren i odmah uništili “zvončiće” na mjestu pronalaska. Zbog sigurnosti građana, oko mjesta uništavanja postavili su i vreće s pijeskom te traku s upozorenjem.
Inače, to područje nije bilo obilježeno kao minski sumnjivo, a isto tako nije poznato ima li u blizini još eksplozivnih sredstava.
Podsjetimo, zadarska je policija u posljednjih desetak dana zaprimila nekoliko dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih zaostalih još iz Drugog svjetskog rata, a tako i ovih novijeg datuma. Građani ih uglavnom pronalaze tijekom građevinskih radova, kao što je primjerice pronađena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata prije dva tjedna na Poluotoku ili pak, tijekom poljoprivrednih radova kojih je u ovo proljetno vrijeme dosta. Tako je Marko Vrsaljko iz Nadina orući njivu pronašao avionsku bombu, gotovo identičnu onoj pronađenoj na Poluotoku. Na sličan način pronađeno je i topovsko zrno u Novigradu, kao i mina u Lišanima Tinjskim.
Stoga iz PU zadarske i Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru pozivaju građane na dodatni oprez te da, ukoliko pronađu eksplozivna sredstva, sami ih nikako ne diraju, već da odmah o tome obavijeste Policiju.