Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Besplatno testiranje na hepatitis B, C i HIV

Autor: Mile Marić

01.04.2009. 22:00
Besplatno testiranje na hepatitis B, C i HIV

Foto: Mile MARIĆ



U prostorima Zavoda za javno zdravstvo u Benkovcu je u utorak održano besplatno testiranje na hepatitis B, hepatitis C i HIV.
– Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa “Hepato” iz Splita u suradnji s Udrugom za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda “Cenzura Plus” i Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije provodi projekt pod nazivom “Dostupnom uslugom do zadovoljne zajednice: Info-hep centar na ratom pogođenim područjima Zadarske županije” pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske. Besplatna testiranja i usluge Info-hep centra provodit će se do kraja godine najmanje jednom mjesečno i to u Benkovcu, Obrovcu i Gračacu, a na testiranje su pozvane sve osobe pogođene ratom, a posebno hrvatski branitelji, kao i ovisnici s područja Zadarske županije. Samo testiranje je besplatno, kazala je Željana Buntić-Pejaković, voditeljica projekta. Prema posljednjim podacima pretpostavlja se da u Hrvatskoj ima oko 120 tisuća zaraženih kroničnim hepatitisom B ili hepatitisom C, dok svaka 12 osoba na svijetu oboli od jedne vrste hepatitisa. Također, podaci o broju oboljelih u Zadru ili Zadarskoj županiji ne postoje, ali taj problem ne postoji samo kod nas, već u cijelom svijetu. Glavni razlog je što 80 posto oboljelih ne zna, odnosno nisu svjesni zaraze, jer ne postoje nikakvi vidljivi simptomi. Stoga osoba godinama pa i desetljećima može biti zaražena, dok naposljetku ne dođe do neke od posljedica koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje, poput ciroze jetre, raka jetre kojem je glavni uzročnik hepatitis C, zatajenje rada jetre i potrebe za transplantacijom ili u najgorem slučaju do smrti.
Testiranje i savjetovanje u Benkovcu provodit će dr. Marija Pupić-Bakrač, spec. epidemiologije pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.