Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Edin Karamazov i Gudački kvartet Zagrebačke filharmonije

Autor: Goran Bujić

01.04.2009. 22:00
Edin Karamazov i Gudački kvartet Zagrebačke filharmonije


U četvrtak, 02.travnja, s početkom u 20.00h, u Svečanoj dvorani Sveučilišta (koncertna pretplata) na koncertu ozbiljne glazbe u produkciji klasične glazbe HKK Zadar nastupit će EDIN KARAMAZOV, lutnja i gitara i GUDAČKI KVARTET ZAGREBAČKE FILHARMONIJE (članovi: Alina Gubaldulina, violina; Lovorka Vidović, violina; Korana Rucner, viola; Jasen Chelfi, violončelo). Na programu su Joachim Bernhard Hagen, Guido Santorsola, J. S. Bach, te Leo Brouwer.
Edin Karamazov, jedan od najboljih svjetskih svirača lutnje, rodio se u Zenici 1965., a poznat je po svojim virtuoznim nastupima i suradnji s vodećim svjetskim izvođačima rane glazbe. Svjetsku je pozornost privukao albumom “Songs From the Labyrinth”, koji je 2006. godine snimio sa Stingom te koji je u samo tri mjeseca prodan u čak 3 milijuna primjeraka. Na njemu Karamazov na lutnji prati Stinga koji pjeva skladbe engleskog kompozitora Johna Dowlanda, iz 16. i 17. stoljeća. CD je u listopadu 2006. izdala najslavnija svjetska izdavačka kuća za klasičnu glazbu, Deutsche Grammophon, a Sting je prvi pop pjevač uopće koji je za nju snimio solo album.
Edin Karamazov prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh neustrašivog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. U duima, kao solist, voditelj ansambla ili komorni glazbenik, snimio je preko sedamdeset nosača zvuka. Dobitnik je prestižne nagrade Edison (2002.), nominiran za nagradu Grammy (2001.), primio je Brit Award (2007.) i nekoliko drugih priznanja. Njegov solistički album Come, Heavy sleep (Alpha, 2003.) po mišljenju stručne kritike postavio je nove standarde
sviranja lutnje. Od 2007. ekskluzivno snima za londonsku diskografsku kuću DECCA Records.