"Najveći živući hrvatski književnik"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bresan
Filip BRALA
Ivo Brešan u GKZD - odaziv publike bio je, možda i neočekivano, velik

Nakon Renata Baretića manifestacija „Zadar čita" u utorak je navečer ugostila Ivu Brešana, kako je rečeno, najvećeg živućeg hrvatskog književnika. „Zadar čita" organizira Gradska knjižnica Zadar, pa je tako i susret s Brešanom upriličen u, za ovu priliku pokazalo se pretijesnoj, Multimedijalnoj dvorani Knjižnice.

Razgovor s Brešanom artikulirajući važne teme majstorski je vodio Ante Mihić, voditelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali. Tako je Brešan Zadranima neposredno predstavio najnovije svoje knjige „Država božja 2053.", „Gorgone", „Katedrala" i „Ništa sveto". Posebice je bilo rječi o „Državi božjoj 2053." kojom Brešan promišlja fikcijsku budućnost u kojoj Katolička crkva preuzima vlast koja postaje totalna. Naravno, bilo je govora i o starijim Brešanovim djelima „Predstavi Hamleta...", „Nečastivom na Filozofskom fakultetu", „Večeri u pogrebnom poduzeću", o reakcijama režima na ta „žuljajuća" djela, percepciji njihove univerzalne poruke kod različitih ljudi, pa i o njihovoj aktualnosti. Mihić je Brešana naveo da sa Zadranima podijeli svoje razmišljanje o vjeri, religiji, Crkvi, ideologiji, idejama, totalitarizmima, suvremenoj hrvatskoj zbilji... Ovaj poznati književnik autor je i filmskih scenarija, između ostaloga i onoga koji je kao redatelja proslavio njegova sina Vinka - „Kako je počeo rat na mom otoku"...

Valja zaključiti kako je Gradska knjižnica manifestacijom „Zadar čita" pogodila interes zadarske publike i kako je odaziv bio, možda i neočekivano, velik. Duhovitost i znanje još je jednom potvrdio Ante Mihić (pogotovo prilikom susreta s Renatom Baretićem, s kojim je lakše našao zajednički jezik negoli s Brešanom, koji je generacijski ipak udaljeniji). Za nadati se da ćemo ovoj manifestaciji svjedočiti i dogodine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno