Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Najveći živući hrvatski književnik”

Autor: Nikola Markulin

01.04.2009. 22:00
“Najveći živući hrvatski književnik”

Foto: Filip BRALA



Nakon Renata Baretića manifestacija „Zadar čita” u utorak je navečer ugostila Ivu Brešana, kako je rečeno, najvećeg živućeg hrvatskog književnika. „Zadar čita” organizira Gradska knjižnica Zadar, pa je tako i susret s Brešanom upriličen u, za ovu priliku pokazalo se pretijesnoj, Multimedijalnoj dvorani Knjižnice.
Razgovor s Brešanom artikulirajući važne teme majstorski je vodio Ante Mihić, voditelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Sali. Tako je Brešan Zadranima neposredno predstavio najnovije svoje knjige „Država božja 2053.”, „Gorgone”, „Katedrala” i „Ništa sveto”. Posebice je bilo rječi o „Državi božjoj 2053.” kojom Brešan promišlja fikcijsku budućnost u kojoj Katolička crkva preuzima vlast koja postaje totalna. Naravno, bilo je govora i o starijim Brešanovim djelima „Predstavi Hamleta…”, „Nečastivom na Filozofskom fakultetu”, „Večeri u pogrebnom poduzeću”, o reakcijama režima na ta „žuljajuća” djela, percepciji njihove univerzalne poruke kod različitih ljudi, pa i o njihovoj aktualnosti. Mihić je Brešana naveo da sa Zadranima podijeli svoje razmišljanje o vjeri, religiji, Crkvi, ideologiji, idejama, totalitarizmima, suvremenoj hrvatskoj zbilji… Ovaj poznati književnik autor je i filmskih scenarija, između ostaloga i onoga koji je kao redatelja proslavio njegova sina Vinka – „Kako je počeo rat na mom otoku”…
Valja zaključiti kako je Gradska knjižnica manifestacijom „Zadar čita” pogodila interes zadarske publike i kako je odaziv bio, možda i neočekivano, velik. Duhovitost i znanje još je jednom potvrdio Ante Mihić (pogotovo prilikom susreta s Renatom Baretićem, s kojim je lakše našao zajednički jezik negoli s Brešanom, koji je generacijski ipak udaljeniji). Za nadati se da ćemo ovoj manifestaciji svjedočiti i dogodine.