Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Otvoren zračni most s bajkovitom Skandinavijom

Autor:

01.04.2009. 22:00
Otvoren zračni most s bajkovitom Skandinavijom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Današnji let je povijesni za Zadar i županiju, jer je prvi put redovnom linijom Zadar povezan sa Skandinavijom, onom iz snova, bajkovitom regijom u kojoj cvjetaju ruže i vlada raj u gospodarskom smislu, kaže dogradonačelnik Grgurević
Sinoć su iz Zračne luke Zemunik prvi putnici otputovali za Stockholm niskotarifnim letom Ryanaira. S prvim letom u Zračnu luku stigao je 151 putnik iz Stockholma, dok je nakon 25 minuta od slijetanja, avion ponovno krenuo sa 40 putnika za Stockholm. Među prvim putnicima za Stockholm bili su zadarski novinari i dogradonačelnik Dražen Grgurević.
Jučer je ukupno u Zračnu luku Zemunik stiglo 514 putnika s letovima iz Dublina, Edinburgha, Londona i Stockholma te se može reći da je ovo dobra naznaka za turističku sezonu. Dogradonačelnik Zadra koji je bio među putnicima kaže kako se ideja za ovaj projekt, iniciran od direktorice zračne luke Katice Pupić-Bakrač, rodila još prije tri godine.
Nova linija za Pisu
– Bilo je potrebno tri godine kako bi projekt zaživio na ovaj način. Grad, Županija, Turistička zajednica i turistička gospodarstva sudjeluju u sufinanciranju ne leta, nego reklame za ovaj let. Cijena je manja od 20 posto ukupne cijene tog leta, a reklamiramo se na Ryanairovim stranicama koje su među najposjećenijim stranicama zračnih prijevoznika na svijetu. Od prvog leta za London koji je bio povijesni za Zadar, sada već imamo četiri odredišta, a uskoro stiže i peta, a to je Pisa, kaže Grgurević dodajući kako su cijeli projekt začeli direktorica Katica Pupić-Bakrač i župan Stipe Zrilić koji je u Nadzornom odboru Zračne luke Zemunik.
– Ovo je prvi takav projekt, a koliko čujem postao je i model drugim gradovima u Hrvatskoj. Ryanair je primjetio potencijal za koji smo i sami znali da imamo, a to je najveći potencijal u turističkom pogledu u Hrvatskoj. Odlučeno je da se stalno nude nove linije i mi smo postali Ryanaira, kaže Grgurević dodajući da će ove godine biti još novih linija.
– Današnji let je povijesni za Zadar i županiju, jer je prvi put redovnom linijom Zadar povezan sa Skandinavijom, onom iz snova, bajkovitom regijom u kojoj cvjetaju ruže i vlada raj u gospodarskom smislu. Građani Zadra, županije, regije i cijele Hrvatske imat će priliku ovim letovima posjetiti Švedsku, kao turisti ili razvijati poslove, kaže Grgurević dodajući da će Skandinavci kao jedni od najbogatijih i najpoželjnijih gostiju imati priliku doći u naš grad i trošiti svoje novce.
Očekuje se 100.000 putnika
Direktorica zračne luke Zemunik Katica Pupić-Bakrač kaže kako su pregovori s Ryanairom započeli još prije 10 godina, a za to vrijeme se radilo na pripremi onoga što se upravo danas događa.
– Uz veliku podršku Grada Zadra, gospodina Grgurevića i župana koji je ujedno i član Nadzornog odbora u Zračnoj luci već 11 godina, podršku turističkih zajednica i gospodarstvenika te subjekata koji žive i rade od turizma, mi smo uspjeli realizirati ovaj projekt. Prije dvije godine započela je cijela priča s letom, prošle godine je uvedena dodatna linija za Dublin, a ove godine uvedeno je još linija. Zaista smo zadovoljni i ponosni onim što se događa, kaže Pupić-Bakrač dodajući da je danas prvi let za Stockholm i Edinburgh, a prošle godine bili su letovi za London i Dublin.
Direktorica zračne luke rekla je i kako se ove godine očekuje da će Ryanairom u Zračnu luku Zemunik stići 100 tisuća putnika.


 KUPOVATI PREKO INTERNETA


Ulaznice za željena odredišta mogu se kupiti preko web stranice Ryanaira po jako povoljnim cijenama.
– Preporuka je da se karte kupuju preko web stranice, mogu se kupovati i u zračnoj luci, ali puno jeftinije je preko web stranice. Oni koji prate način bookiranja niskotarifnih letova znaju da se karta koja se prije kupi, dobije po nižoj cijeni. Kako se zrakoplov puni tako i cijena karte raste, kaže Pupić-Bakrač dodajući da su karte Zadar-Stockholm vrlo povoljne.
– Danas sam gledala i cijena u jednom smjeru je bila pet eura, što znači da si svatko može priuštiti putovanje, kaže Pupić-Bakrač.