Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Podstanarski problemi iz pakla

Autor:

01.04.2009. 22:00
Podstanarski problemi iz pakla


Većina stanodavaca traži studentice ili mlade zaposlene žene ili parove bez djece. Studenti, mladi muškarci i parovi s malom djecom su kod većine stanodavaca nepoželjni, jer se stanodavci boje da bi im mogli nanijeti nekakvu štetu u stanu


U vrijeme krize kada je kupnja vlastitog stana većini mladih parova s djetetom postala nemoguća misija, jedina opcija ostaje iznajmljivanje stana. I dok su novine pune oglasa tipa “iznajmljujem trosoban stan u središtu grada studentima” ili “iznajmljujem dvosoban stan mladim zaposlenim djevojkama” rijetko ili nikad nećete vidjeti oglas u kojem netko iznajmljuje stan obitelji s djecom.
– Izgleda da je za obitelj s djetetom naći normalan dvosoban stan koji mogu unajmiti na duže vrijeme postala nemoguća misija, jer je nama za to trebalo gotovo četiri mjeseca, rekao nam je Marko, otac i suprug jedne male zadarske obitelji. On, njegova supruga i njihovo malo dijete uselili su nedavno u dvosoban stan u zgradi nakon gotovo četiri mjeseca intenzivne potrage. Kažu kako većina stanodavaca traži studentice ili mlade zaposlene žene ili parove bez djece. Studenti, mladi muškarci i parovi s malom djecom su kod većine stanodavaca, izgleda nepoželjni, jer se stanodavci najvjerojatnije boje da bi im mogli nanijeti nekakvu štetu u stanu, komentira Marko.
Studenti na ulici
Osim ovih “poželjnih kategorija” stanodavci stanove iznajmljuju i grupama sezonskih radnika, koji se po završetku obavljenog posla vraćaju kućama, a stanovi su opet na raspolaganju za nove stanare. Drugi problem na koji potencijalni podstanari nailaze je i unajmljivanje stanova na određeno vrijeme. Naime, kako nam je dosta unajmljivača stanova reklo, veliki broj stanodavaca ima praksu preko jeseni i zime iznajmiti stanove studentima, a potom ih već početkom lipnja “otjeraju na ulicu”, jer stan mora biti na raspolaganju za turiste. Ovo se najviše događa kod stanova koji se nalaze u sklopu obiteljskih kuća. I naša mlada obitelj je nekoliko puta naišla na isti problem. Stanodavci bi im rekli kako će im iznajmiti stan, ali da u lipnju moraju van, što njima naravno nije odgovaralo. Ipak, sad su uspjeli naći stan u zgradi koji mjesečno plaćaju 2.000 kuna, plus što sami moraju platiti i sve ostale režije koje idu uz stan u zgradi.
 
– Prije otpriliku godinu dana za ovakav bi stan platiti 200 eura, što je oko petsto kuna jeftinije nego sad. Inače se cijene za dvosobne stanove kreću oko 2.000 kuna mjesečno, a ako poznajete vlasnika možete proći i malo jeftinije.
Dvosoban stan 350 eura mjesečno
Međutim, ako mislite unajmiti stan u novogradnji, za dvosobni stan mjesečno ćete iz svog kućnog budžeta izdvajati i 300 pa čak i 350 eura, rekao je mladi tata. On je dodao da su se u današnje vrijeme rata kredita za stan i rata koja se plaća stanodavcu za podstanarstvo gotovo izjednačile, samo je problem jer se do kredita teško može doći. Ipak, bolje i kredit pa imaš svoje, nego plaćati nekom drugom, zaključuje.
Pitali smo ga postoji li mogućnost potpisivanja ugovora o najmu stana sa stanodavcem tako da se podstanari barem nekako mogu osigurati da ih stanodavac ne izbaci bez objašnjenja i iznenada na ulicu. Marko nam je rekao kako je to zaista rijetkost. Naime, velika većina stanodavaca iznamljuje stanove na crno i za to ne plaćaju porez, a potpisivanje ugovora o najmu podrazumijeva plaćanje poreza, što velikoj većini stanodavaca ne odgovara. Ipak, oni su uspjeli naći stanodavca koji je pristao na ugovor o najmu te su zaista zadovoljni. Ipak, za kraj je dodao kako se nada da će u skoroj budućnosti biti u mogućnosti kupiti stan za sebe i svoju obitelj, jer kako se kaže, nigdje nije kao u svom domu.