Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Srpska manjina imat će vijećnika u Gradskom vijeću

Autor: Nives Rogoznica

01.04.2009. 22:00
Srpska manjina imat će vijećnika u Gradskom vijeću

Foto: Adam VIDAS



Jedini vijećnik koji je glasovao protiv izmjene Statua, HSP-ovac Mladen Meštrović, rekao je kako je to učinio zato što “zastupa one građane koji još uvijek nisu zaboravili nedavne ratne strahote”


Uz protivljenje HSP-ovog vijećnika Mladena Meštrovića gradski su vijećnici na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Vijeća usvojili izmjene i dopune Statuta Grada Zadra prema kojima će nakon predstojećih lokalnih izbora srpska nacionalna manjina u Zadru prvi put ostvariti pravo na predstavnika u Gradskom vijeću.
Vijećnici su bez rasprave prihvatili prijedlog koji je na prošlotjednoj sjednici donio Odbor za statut i poslovnik prema kojem se u Statut Grada Zadra unosi kako srpska manjina ima pravo na jednog vijećnika iz reda svojih pripadnika te se navodi kako Gradsko vijeće može imati i više od 27 vijećnika ukoliko se zastupljenost ove manjine sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina ne bi ostvarila u prilici konstituiranja vijeća. U praksi to će značiti kako bi, ukoliko na redovnim izborima ne bi u Vijeće ušao pripadnik srpske nacionalne manjine, bilo nužno raspisati dopunske izbore za predstavnika ove manjine.
Raspisivanje dopunskih izbora, kako je još ranije pojasnila predsjednica Odbora za statut i poslovnik Omerka Šarić, raspisuje se ukoliko nakon redovnih izbora ni jedan izabrani vijećnik s nijedne liste ne bi bio ujedno i pripadnik srpske nacionalne manjine te ukoliko ne bi bilo moguće ni s jedne liste koja je ušla u Vijeće, kao dvadeset i osmog člana, kopirati u Vijeće pripadnika srpske manjine. Ukoliko bi više lista koje su prošle izborni prag na svojim listama, među članovima koji nisu ušli u Vijeće imalo pripadnike srpske nacionalne manjine, u Vijeće bi ušao onaj čija je lista osvojila više glasova.
Do izmjena Statuta Grada Zadra došlo je nakon što je Vlada RH donijela zaključak kojim je gradove, općine i županije obvezala na provođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i podsjetila ih na zakonsku obvezu usklađivanja popisa stanovništva s posljednjim popisom birača da bi se utvrdilo koje nacionale manjine imaju između 5 i 15 posto udjela u ukupnom biračkom tijelu te time stječu pravo na zastupljenost u vijećima i skupštinama.
Ured državne uprave u Zadarskoj županiji je prema zaključku Vlade i naputku Središnjeg državnog ureda za upravu, Gradskom vijeću dostavio dokument u kojem stoji kako udio birača srpske nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu iznosi 6,84 posto, odnosno kako je birača srpske manjine 4.753, dok ukupan broj birača u gradu Zadru iznosi 69.448. U dokumentu se također napominje kako prema posljednjem popisu birača pripadnici niti jedne druge manjine nemaju postotni udio veći od 5 posto.
Obrazlažući prijedlog izmjene Statuta, predsjednica Odbora za statut i poslovnik, SDP-ova vijećnica Omerka Šarić je istaknula kako je ovu odluku bilo potrebno donijeti još prije prošlih izbora, odnosno nakon konstituiranja Vijeća, jer su i tada pripadnici nacionalne manjine imali pravo na vijećničko mjesto te je zaključila kako se na ovaj način “osigurava da se ne dogodi situacija kao prije četiri godine”.
Jedini vijećnik koji je glasovao protiv izmjene Statua, HSP-ovac Mladen Meštrović odgovorio je kako je to učinio zato što “zastupa one građane koji još uvijek nisu zaboravili nedavne ratne strahote”.
Valja pri tom napomenuti kako, iako izmjene i dopune Statuta spadaju u domenu odlučivanja gradskih vijećnika, zapravo nije bilo zakonske mogućnosti izbjegavanja njegove promjene, budući da je pravo na zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima uređeno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i izbornom zakonu te bi, da aktualni saziv Gradskog vijeća to nije učinio, ovu zakonsku obvezu bilo dužno izvršiti Vijeće u novom sazivu.