Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Turističko uporište zadarske regije

Autor: Velimir Brkić

01.04.2009. 22:00
Turističko uporište zadarske regije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iako je Biograd godinama vrijedio za turističko odredište broj jedan u ovom dijelu Jadrana, osnovna pitanja infrastrukture nisu bila riješena pa se vlast, kaže gradonačelnik Knez, sve više okreće rješavanju desetljećima nagomilanih životnih problema i potreba građana


Zadarski župan Stipe Zrilić u pratnji zamjenika Josipa Miletića, člana poglavarstva Mladena Mavara i pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Josipa Kraljića, jučer je boravio u radnom posjetu Gradu Biogradu. Primio ga je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, upoznavši ga s najvažnijim projektima koji su u tijeku. Pored Kneza na radnom sastanku u Gradskoj vijećnici nazočili su dogradonačelnik Tonči Šangulin i Ljubica Labar, predsjednica povjerenstva “Biograd na Moru – zdravi grad”.
U posljednje vrijeme, istaknuo je Knez, Biograd se sve više okreće rješavanju desetljećima nagomilanih životnih problema i potreba svojih građana. Iako je Biograd godinama vrijedio za turističko odredište broj jedan u ovom dijelu Jadrana, osnovna pitanja infrastrukture nisu bila riješena. To je u ovom mandatu udvostručilo napore gradskih vlasti, jer kako kaže gradonačelnik Knez, razvojni ciklus neće nikog čekati.
Župan Stipe Zrilić je istaknuo da je kraljevski grad Biograd jako turističko odredište te da s gotovo 140.000 turističkih dolazaka i više od 800.000 noćenja zauzima čvrsto drugo mjesto u Zadarskoj županiji. Također je kazao kako je suradnja Zadarske županije i Grada Biograda na zavidnoj razini, što se vidi po ostvarenim rezultatima te realiziranim projektima. Istaknuta je važnost uspostave Centra za gospodarenje otpadom te ulaganje u školstvo i zdravstvo.
Župan Zrilić sa suradnicima i svojim domaćinima zatim je posjetio obnovljenu zgradu Doma zdravlja Zadarske županije – radne jedinice Biograd. Kako je kazala ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek, u sklopu sanacije objekta koja je počela 2007. godine, kompletno su obnovljene električne i vodovodne instalacije, svi sanitarni čvorovi, sustav grijanja i hlađenja. Izgrađen je i novi sanitarni čvor te je zbog poboljšanja pristupačnosti zdravstvene zaštite za osobe s invaliditetom ugrađeno dizalo. Ukupna vrijednost investicije je 6,2 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz decentraliziranih sredstava kroz dvogodišnji proračun.
Jučerašnji posjet župana sa suradnicima ovom objektu ujedno je i prvi službeni posjet predstavnika Županije nakon adaptacije zgrade koja je završena prošle godine pa možemo kazati da je od danas radna jedinica Biograd i službeno otvorena.
– U biogradskom Domu zdravlja u zakupu je šest timova opće medicine, četiri stomatološka tima, jedan pedijatrijski tim, jedan ginekološki, medicinsko-biokemijski te jedan zubotehnički tim, nabrojila je ravnateljica dr. Renata Bek.
Za kraj posjeta Biogradu župan Zrilić je obišao Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru, jednu od šest zdravstvenih ustanova kojoj je osnivač Zadarska županija. Nakon obilaska bolnice ravnatelj dr. Branko Uhoda upoznao je župana s radovima vrijednim šest milijuna kuna koji su upravo u tijeku i čiji se završetak očekuje za mjesec dana. Najavio je radove na obnovi bazena za bolničke pacijente i kuhinje te dogradnji novih kapaciteta koji će pomoći u razvoju zdravstvenog turizma. Također je zahvalio na nesebičnoj pomoći Zadarske županije u financiranju raznih projekata bolnice te nabavi novih uređaja.


 BIOGRAD POVEĆAO PRORAČUN!




Biograd unatoč općepoznatoj svjetskoj financijskoj krizi, kao da je krenuo “kontra cilog svita” ponudivši svoj antirecesijski program. Iako se recesija uvukla u naše gospodarstvo, a time i druge djelatnosti, čini se da Biograd uopće ne osjeća posljedice krize. Umjesto da smanjuju proračun, kako to jedna za drugom čine lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj, Biograđani će ga nakon tromjesečnog obračuna povećati čak za 9 milijuna kuna, od 37 na 46 milijuna. Takav prijedlog proračunske izmjene i dopune Gradskog poglavarstva bit će predložen vijećnicima Gradskog vijeća na usvajanje na sjednici koja će se održati sutra navečer, u petak.
Svojevrsnim financijskim transferom zbog plaćanja naknade Hrvatskim šumama za izgradnju zabavnog centra Grad će odvojiti 6 milijuna kuna koje su uprihodili prodajom navedenog zemljišta. Hvalevrijednim ishođenjem kapitalnih potpora iz državnog proračuna za 2,9 milijuna kuna isti će se iznos raspodijeliti za povećanje izdvajanja za ŠRU Podlanica (450.000 kn), izgradnju druge faze Gradskog groblja (900.000 kn), adaptaciju Gradske knjižnice (750.000 kn), dječji vrtić u hotelu Albamaris (527.000 kn) i Zavičajni muzej (85.000 kn) te u stavci “posebna proračunska sredstva” za podršku glazbenoj manifestaciji Porin (100.000 kn).
Na posljednjoj sjednici u ovom sastavu na kojoj će pored članova Gradskog poglavarstva i Vijeća nazočiti i članovi Vijeća mjesnih odbora kojima također prestaju četverogodišnji mandati, između ostalog, donijet će se odluka o osnivanju Gradske lučke uprave Biograd na Moru – Tkon, zbog upravljanja, izgradnje i korištenja luka Biograd i Tkon, odnosno odvajanje od Županijske lučke uprave. Bit će to i prva uopće samostalna Lučka županija u Zadarskoj županiji. Gradski vijećnici trebali bi donijeti i odluku o usvajanju Prometne studije grada Biograda, odluku o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Biograda, razna razrješenja, nova imenovanja i drugo, u čak 23. točke dnevnog reda prije zajedničkog, prigodno-oproštajnog domjenka.


 ZDRAVSTVENI TURIZAM


Najzanimljiviji biogradski DPU je onaj koji obuhvaća istočni predio od Ortopedske bolnice. Tu se predviđa gradnja staračkog doma i zatvorenog bazena. Biograd je, naime, ušao u županijsku mrežu domova te vrste, a na tom se mjestu planira gradnja doma s 90 ležajeva. Zatvoreni bazen gradio bi se po uzoru na onaj u Koprivnici, ponajprije zbog Vaterpolskog kluba “Biograd” koji je samo zbog nedostatka zatvorenog bazena odbio sudjelovati u prvoj ligi. Za Grad je to, priznaje gradonačelnik, ipak preveliki financijski zalogaj. Dom umirovljenika koštao bi oko 12 milijuna kuna, a bazen oko 25 milijuna, stoga će se u cijelom projektu tražiti podrška ministarstava razvitka, turizma i zdravstva. Na tu bi se zonu naslonila i zona Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, čime bi se stvorili preduvjeti za zamah zdravstvenog turizma.