Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bibinjcima i Sukošancima uskrsnica vrijedna 38,7 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

01.04.2010. 22:00
Bibinjcima i Sukošancima uskrsnica vrijedna 38,7 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Ugovor podrazumijeva izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kopnenu i podmorsku dionicu ispusta, gravitacijske kolektore, tlačni cjevovod, pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinju


 Umjesto uobičajene prvoaprilske šale, jučer je za žitelje Bibinja i Sukošana zaista bio veliki dan. Unatoč recesiji, krizi i stagnaciji dobili su višemilijunski vrijednu uskrsnicu.
U prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu općinska čelništva Bibinja i Sukošana predvođena načelnicima Ninom Šimunićem i Antom Martincom te članovima Uprave novoosnovanog zajedničkog poduzeća “Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o.” Stipom Bugarijom i Josipom Bepom Krešanom, a u nazočnosti voditeljice Jadranskog projekta Fani Bojanić, potpisali su ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem, za izgradnju nulte i prve faze sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom. Ugovor je vrijedan 38,7 milijuna kuna.
– Ugovor podrazumijeva izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kopnenu i podmorsku dionicu ispusta, gravitacijske kolektore, tlačni cjevovod, pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinju, istaknuto je tijekom potpisivanja ugovora u Zagrebu.
Konačna cijena 100 milijuna kuna
Program zaštite onečišćenja voda na priobalnom području, poznat pod nazivom Projekt Jadran, u kojem Sukošan i Bibinje sudjeluju zajednički, podrazumijeva izgradnju 40-ak kilometara kanalizacijskog sustava, desetak crpnih stanica te zajednički uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sve ovo gradilo bi se u tri faze, a koštat će ukupno oko 100 milijuna kuna. Pola sredstava financirat će država, Hrvatske vode i lokalne jedinice, dok će pola pokriti zajam Svjetske banke, koji će u 35-postotnom iznosu vraćati Hrvatske vode.
Do mjeseca lipnja objavit će se natječaj za izvođača radova, koji će započeti nakon ljetne sezone na jesen, dok se završetak izgradnje nulte i prve faze očekuje do ljeta 2012. godine.
Uvjet Svjetske banke je da kredit otplaćuju isključivo domaćinstva, a ne jedinice lokalne samouprave. Sve lokalne vlasti koje su donijele odluku da pristupaju Projektu Jadran, morale su donijeti i odluku o namjenskom povećanju cijene vode na tim područjima, što je osnovni preduvjet vraćanja zajma Svjetske banke, istaknula je Bojanić, napominjući kako kamata kredita, koji se vraća 15 godina s pet godina počeka, iznosi 2,29 posto.
Višegodišnji zajednički posao Bibinja i Sukošana u prikupljanju istinskog “brda” dokumentacije, izrade projekata i ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola napokon će se i vidjeti.
More na ponos
– Prva faza obuhvatit će izgradnju kanalizacijskog sustava u starim jezgrama Sukošana i Bibinja te na priobalju. Nulta i prva faza koštat će oko 39 milijuna kuna. U drugoj i trećoj fazi, koja bi koštala oko 60 milijuna kuna, izgradit će se kompletni kanalizacijski sustav u ova dva naselja, rekao je Šimunić dodajući kako će se zapadni dio Bibinja (Lonići, Režani, Sikirići) priključiti na zadarski kanalizacijski sustav.
 – Zajednički sustav će biti ustanovljen. Sačinjavat će ga deseci kilometara odvodnje i kanalizacije, kolektori, precrpne stanice, kopneni i podmorski ispusti i pročistač. Za 5-6 godina Bibinje i Sukošan će postati naselja bez ispusta nepročišćenih fekalija i otpadnih voda. Da more bude naš ponos, zaključio je Martinac.
U Hrvatskim vodama su jučer su osim za Sukošan i Bibinje potpisani ugovori o podzajmu za provedbu Jadranskog projekta zaštite od onečišćenja voda i na područjima Metkovića, Murtera i Betine te Nacionalnog parka Mljet, ukupno vrijedni 123 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do turističke sezone 2012. godine. Po završetku radova na sustav bi se trebali priključivati potrošači, koji kroz cijenu vode također sudjeluju u financiranju projekta, a odluku o načinu priključenja donijet će lokalna vlast.
Limitirajući čimbenik razvoja ovog kraja
Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić podsjetio je prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima da je u tijeku druga faza projekta za koji je Vlada uzela zajam od Svjetske banke od 60 milijuna eura, dok je isti iznos novca osiguran iz domaćih izvora.
– Rješenje kanalizacijskog sustava je već duže vrijeme limitirajući čimbenik razvoja ovog kraja. Izgradnja kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s odgovarajućim stupnjem pročišćavanja i dispozicijom otpadne vode s podmorskim ispustom, otvara daljnju perspektivu razvoja, uz očuvanje, u odnosu na sadašnji neodgovarajući način, čovjekovog okoliša i zdravijeg život, istaknuli su načelnici Šimunić i Martinac.