Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Domu Sv. Frane 250 litara maslinova ulja

Autor: Dragana Glavočić

01.04.2010. 22:00
Domu Sv. Frane 250 litara maslinova ulja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na Veliki petak kad na meniju naših štićenika bude bakalar i tunjevina, dobro će nam doći maslinovo ulje kao dragocjeni začin, naglasila je Pletikosa


Udruga nutricionista i biokemičara Zadarske županije uručila je znatne količine maslinova ulja ravnateljici Mariji Pletikosi za potrebe korisnika Doma za odrasle osobe Sv. Frane. Jelena Gulan, predsjednica Udruge, kazala je da je oko 250 litara maslinova ulja, odnosno 500 boca namijenjeno korisnicima.
Gulan je kazala da su podijeljeni uzorci maslinova ulja pristigli su iz svih jadranskih županija, od Istarske do Dubrovačke.
– Ove smo godine dobili čak uzorke ulja iz Zagreba. Naime, pojedini maslinari žive u Zagrebu, a na otocima Šolti, Hvaru ili Korčuli imaju svoje maslinike, istaknula je Gulan.
S obzirom da su tek dva decilitra od pola litre svakog pristiglog uzorka upotrijebljena za organoleptičku i kemijsku analizu uzoraka maslinovih ulja, ostatak je sačuvan za donaciju. Zanimljivo je, napominje Gulan, da maslinari često namjerno dostave veću količinu ulja namijenjenu za analizu jer znaju da preostala količina ide u humanitarne svrhe.
– Ove smo godine prikupili 331 uzorak maslinova ulja, od toga je čak 60 posto pristiglo iz Zadarske županije, kazala je Gulan.
Marija Pletikosa ovom je prilikom zahvalila na vrijednoj donaciji Udruge koja je donirala veliku količinu maslinova ulja koja pokriva godišnje potrebe Doma.
– Na Veliki petak kad na meniju naših štićenika bude bakalar i tunjevina, dobro će nam doći maslinovo ulje kao dragocjeni začin, naglasila je Pletikosa.
Prošle je godine Udruga nutricionista i biokemičara Zadarske županije maslinovo ulje donirala starijim građanima Zadra u okviru humanitarne akcije “Uskrsna košarica” koju su organizirali Dom Sv. Frane i Udruga socijalnih radnika Zadar.