Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Korisnicima Pučke kuhinje blagdanski ručak

Autor: Anita Ćustić

01.04.2010. 22:00
Korisnicima Pučke kuhinje blagdanski ručak

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na sam Uskrs Pučka kuhinja će biti otvorena za beskućnike koji će tamo objedovati, a pripremit će im se janjetina, juha, pogača i jaja, kazala je Mirjana Tadić


Unatoč kriznoj godini čije posljedice plaćaju svi, osobito socijalno ugrožene skupine ljudi, nadolazeći blagdan Uskrsa i blagdanski stol za njih ipak neće biti siromašniji nego do sad. Razlog tome je tradicija Caritasa Zadarske nadbiskupije koju ovogodišnja recesija nije prekinula, a koja podrazumijeva blagdanski ručak za sve korisnike. Doznajemo to u razgovoru s Mirjanom Tadić, zamjenicom ravnatelja Caritasa, koja navodi da će i ovaj put Uskrs u Caritasu biti jednak kao do sad, jer unatoč svemu, Caritas uvijek vodi računa o tome da korisnici osjete svaki blagdan i dožive ga na što bolji način.
– Korisnici će u subotu prije Uskrsa dobiti ručkove za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, a uz obrok ćemo im, kao i do sad, pripremiti jaja, pogaču i šunku. No na sam Uskrs Pučka kuhinja će biti otvorena za beskućnike koji će tamo objedovati, a pripremit će im se janjetina, juha, pogača i jaja, kazala je Tadić, naglasivši da će jednako biti i za korisnike u Benkovcu, među kojima njih 90 posto čine stari i nemoćni za koje će se uskrsni ručkovi odvoziti na kućnu adresu.
Naglašava, također, da je broj korisnika Pučke kuhinje uvijek jednak, tako da se trenutačno tamo hrani oko 250 korisnika, a kako pojašnjava Tadić, nije riječ uvijek o istim korisnicima, jer redovito netko odlazi, dok konstantno novi dolaze. Istaknula je stoga da uskrsni ručak neće dobiti samo stalni korisnici, nego će ovi blagdanski obroci biti osigurani i za one koji u Pučku kuhinju dolaze povremeno.
Da podsjetimo, prošle godine je u sklopu Caritasove uskrsne akcije na Narodnom trgu održana i akcija prodaje uskrsnih pogača u svrhu prikupljanja pomoći za siromašne, a ove godine ona je zamijenjena predstavljanjem Caritasa u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.
Riječ je o prigodi upriličenoj prije dva tjedna na Narodnom trgu pod motom “Učinimo zajedno ljudska prava dostupnima” tijekom koje su se predstavile sve ustanove socijalne skrbi, lokalne uprave i organizacija civilnog društva. Predstavilo se ukupno 25 sudionika čija je djelatnost vezana uz socijalni rad, a njezin je cilj bio promicanje prava korisnika i informiranje javnosti o sustavu socijalne skrbi i ulozi djelatnosti socijalnog rada u poboljšanju kvalitete života u zajednici.