Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreativna generacija za zelenu generaciju

Autor: Katina Vrsaljko

01.04.2010. 22:00
Kreativna generacija za zelenu generaciju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Glavna tema manifestacije je nazvana “Zeleni san” zato što postoji san da dolazi “zelena generacija” koja će se baviti zelenim poslovima i koristiti zelenu tehnologiju. Kako ta generacija još ne postoji, ovi se učenici trude pomoći u njezinom stvaranju tako da kreativnim multimedijalnim uracima šalju veliku zelenu poruku


Bliže se “Eko dani”, velika ekološko-edukativna manifestacija u organizaciji Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, gdje učenici na različite kreativne načine animiraju građane da se uključe u spas Zemlje.
Tako se u okviru svoje redovne nastave multimedije, predmeta koji slušaju učenici usmjereni za medijskog tehničara, punom parom radi na lecima, animacijama i web stranicama na temu “Obnovljivi izvori energije”, što je jedna od tema Eko dana.
Obnovljivi izvori energije
Pod vodstvom profesorice Vesne Krnčević, učenici vježbaju rad u određenim programima medijske tehnologije, kao što su Adobe Photoshop ili Flash player, a svoju kreativnost i umijeće izražavaju kroz različite prigodne slobodne teme, pri čemu oni pokazuju da su svladali određenu cjelinu.
Posebnu pozornost posvećuju uracima za Eko dane s obzirom na to da svi na neki način sudjeluju u organizaciji te manifestacije, a i njihovi uraci će se prikazivati na monitorima koji će se uskoro postaviti u hodnik Škole.
Posjetili smo 3. D razred Prirodoslovno-grafičke škole za vrijeme izrade animacija na temu obnovljivih izvora. Učenici su fotografije, podatke i glazbu, sve vezano za sunce, vjetar, vodu i geotermalnu energiju spajali u različite uratke, svaki na svoj način, ali sa zajedničkom porukom.
Glavna tema manifestacije je nazvana “Zeleni san” zato što postoji san da dolazi “zelena generacija” koja će se baviti zelenim poslovima i koristiti zelenu tehnologiju.
Kako ta generacija još ne postoji, a ovi se učenici trude pomoći u njezinom stvaranju, pitali smo ih da li, osim organizacijom Eko dana, svojim primjerom bude ekološku svijest.
Priznanje za kreativnost
– Ne držimo se samo teorije, svojim primjerom se ipak trudimo nešto dokazati, ali nismo baš u potpunosti ekološki osviješteni. No trudimo se, rekla je učenica Kristina Vulin te, zajedno sa svojim kolegama Jakovom Vežićem, Josipom Runjićem, Lovrom Torbarinom koji su nam pokazali svoje zanimljive animacije, pozvala sve ljude na sudjelovanje u Eko danima.
Profesorica Krnčević kaže da je biciklijada “Jedan auto manje”, koja se održava u okviru Eko dana, potiče i same učenike na kretanje biciklom.
– S obzirom da će raditi posao na kojem se jako puno sjedi, dobro je da se nauče što više kretati biciklom i pješke. Osim zdravlja, tako čuvaju i okoliš, rekla je Krnčević i dodala da se na multimediji i zabavljaju jer kroz učenje imaju priliku razvijati svoju kreativnost.
Neki su već sad dobili posebno priznanje za svoju kreativnost. Tako se dvije učenice Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Iva Ušalj i Ivana Ožaković, sa svojim multimedijalnim projektima na temu “Hrvatska tradicionalna glazba” natječu na Državnom natjecanju učenika iz obrazovnog sektora grafička tehnologija i audiovizualne tehnologije, koje se ove godine održava u Splitu.