Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puno more Zadrana

Autor: Zrinka Grancarić

01.04.2010. 22:00
Puno more Zadrana


Dug je bio četvrti dan natjecanja na Trofeju princeze Sofije u španjolskoj Palma de Mallorci, regati Svjetskog kupa za olimpijske klase na kojoj nastupa čak sedmero zadarskih kandidata za London 2012. Startalo se oko 11 sati, a s mora su se zadnje klase vratile iza 20 sati. Vjetar je s početnih 18 čvorova tijekom dana skroz oslabio. Nakon što su sve klase odjedrile jedan plov jedriličari i jedriličarke prisilno su se odmarali čekajući da vjetar ponovno zapuše. Prvi rezultati donijeli su sjajne vijesti; Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan) bili su prvi u 470. Nešto prije 16 sati ponovno je zapuhao vjetar snage oko deset čvorova iz smjera jugozapada, po čemu su sve klase odjedrile od jednog do tri plova. No, taj poslijepodnevni dio natjecanja nije prošao dobro za trofejni zadarski dvojac. U dva plova zabilježili su ulaze oko 40. mjesta i pali na 13. mjesto poretka klase 470.
Ništa se posebno nije dogodilo. Poslijepodne je vjetar bio slab, ostalo je puno mrtve marete, nismo imali dobru brzinu, jednostavno nas nije išlo – kazao nam je Šime Fantela.
Peti dan natjecanja odlučuje o prvih deset koji će jedriti finalni plov za odličja. Fantela/Marenić su nakon sedam jedrenja zaostajali sedam bodova za desetoplasiranom posadom, što nije puno i može se dostići.
U ženskoj konkurenciji klase 470 Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok) nakon sedam jedrenja nalaze se na dobrom 20. mjestu.
– Četvrtog dana regate nismo dobro startale dva plova, no zadnji, treći plov dana prošao je za nas kao i prva dva dana natjecanja jako dobro. Ušle smo 14. u cilj. Mi ne jedrimo u skupinama kao muške posade, mi jedrimo od prvog do zadnjeg dana zajedno u jednoj floti. Ovdje je 41 posada, sve najbolje su tu, tako da smo sa svakim ulazom u prvih 15 super zadovoljne. Palma nam je zasad pokazala da smo puno napredovale, da smo brze i u vjetar i u niz vjetar, i jako smo zadovoljne – kaže Enia Ninčević.
Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok) imali su skroman početak regate, izvrstan drugi dan, no diskvalifikacija na prosvjedu u četvrtom plovu regate odnijela im je nastup u zlatnoj skupini, natjecanje su nastavili u srebrnoj skupini.
Na našu nesreću trećeg dana regate se zbog prejakog vjetra nije jedrilo, tako da se nismo mogli boriti za ulazak u 25 najboljih posada. Nadoknade nema, tako da smo s dva dana kvalifikacija ušli u finale. No, nismo usamljeni u srebrnoj skupini, tu je još sedam – osam posada koje inače jedre u zlatnoj, primjerice između ostalih i Finci koji su se na europskom prvenstvu u Zadru lani nadmetali za medalje. Ono što je najvažnije je da smo se konačno namjestili, brzi smo, ponovno smo u igri. Prvog dana srebrne skupine odlično smo jedrili, iako je bilo teško – rekao nam je Petar Cupać.
Nakon deset jedrenja Kostov/Cupać su 26., odnosno prvi u srebrnoj skupini.
Trofej princeze Sofije dobar je test i za Mihovila Fantelu (Sv. Krševan), koji nastupa u RS:X, olimpijskoj dasci. Fantela je zasad 56., a ono što je još važnije je da je samo tri mjesta iza olimpijca Luke Mratovića, koji ima puno više iskustva. Kao što je poznato u jedrenju na Olimpijskim igrama u svakoj klasi svaka nacija ima pravo na samo jednog predstavnika. Osim ispunjenja olimpijske norme Mihovil Fantela stoga će na SP 2011. i SP 2012. morati svladati i hrvatske konkurente, u prvom redu Mratovića.


 IZOLA SPRING CUP


Juniori Uskoka nastupaju tijekom uskrsnih blagdana u Izoli na Izola Spring Cupu. U međunarodnoj konkurenciji u klasi 470 natjecat će se Lovro Ivanov i Marko Carić, dok će Antonela Kačan i Jure Fržop jedriti u Laseru 4.7.