Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedno od petero djece – žrtva seksualnog zlostavljanja

01.04.2011. 22:00
Jedno od petero djece – žrtva seksualnog zlostavljanja


Jedno od petero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, socijalnom statusu i religiji. Počinitelj može biti i dijete. Procijenjeno je da je u 70 do 85 posto slučajeva zlostavljač netko koga dijete poznaje ili komu vjeruje, rekao je Dario Vučenović
Obiteljski centar Zadarske županije je u četvrtak 31. ožujka 2011. godine održao je okrugli stol na temu “Zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom”, na kojem je predstavljena Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom pod nazivom “JEDAN od PET”.
Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Grada Zadra, Policijske Uprave Zadarske, Caritasa nadbiskupije Zadar, Centra za socijalnu skrb Zadar, osnovnih škola, dječjih vrtića i civilnih udruga. Nositelj Kampanje na razini Zadarske županije je Obiteljski centar Zadarske županije.
Poznati zlostavljač
– Jedno od petero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, socijalnom statusu i religiji. Počinitelj može biti i dijete. Procijenjeno je da je u 70 do 85 posto slučajeva zlostavljač netko koga dijete poznaje ili komu vjeruje, rekao je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centara Zadarske županije koji je sudionike upoznao s pojavnosti seksualnog nasilja nad djecom u Hrvatskoj, pravnim okvirom za sprječavanje i kažnjavanje delikta protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa počinjenih na štetu djece i maloljetnika/ca. Također ih je upoznao s kampanjom Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom “JEDAN od PET” te planom aktivnosti Obiteljskog centra unutar Kampanje.
Seksualno nasilje nad djecom može imati različite oblike: seksualno zlostavljanje u obitelji, dječja pornografija i prostitucija, namjerno dovođenje djeteta u situaciju da gleda seksualno zlostavljanje ili seksualne aktivnosti, vrbovanje djeteta za seksualne svrhe preko interneta te seksualno napastovanje od strane vršnjaka. Suvremena su kriminološka i viktimološka istraživanja potpuno izmijenila sliku seksualnog nasilja nad djecom. Donedavno se smatralo da su ta kaznena djela rijetka, da su počinitelji u pravilu nepoznate osobe s duševnim oboljenjima i poremećajima osobnosti, da se seksualno iskorištavanje u pravilu događa u nižim društvenim slojevima, te da su veze između počinitelja i žrtve vrlo rijetke. Sada se seksualno nasilje smatra čestim, nedovoljno poznatim i slabo kontroliranim deliktom koji se događa u blizini svih nas u svim društvenim slojevima.
Zastrašujući razmjeri
Seksualno nasilje složen i osjetljiv problem zastrašujuće širokih razmjera. Djeca žrtve seksualnog nasilja trpe mnogo više od same nedopustive povrede njihovog tjelesnog integriteta: ono utječe na njihovo mentalno zdravlje te uništava povjerenje prema odraslima. Djeca žrtve seksualnog nasilja imaju pravo na odgovarajuću psihološku i medicinsku pomoć. Za učinkovitu prevenciju i pomoć u zaštiti djece potrebna je kvalitetna suradnja nadležnih tijela i primjereno podučene: pravne socijalne i zdravstvene službe, roditelji i druge osobe koje brinu o djetetu. Odrasli su odgovorni za sprječavanje i zaštitu te ih putem Kampanje i predavanja treba upoznati s načinima zaštite djece zaključci su sudionika Okruglog stola. Svi sudionici Okruglog stola izrazili su zadovoljstvo i potrebu za pokretanjem Kampanje te su ponudili svoj doprinos u pružanju znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom i to djeci, njihovim obiteljima/skrbnicima i društvu.
Vijeće Europe je u Rimu, 29. rujna 2010. godine, pokrenulo Kampanju za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom. Glavni ciljevi Kampanje su: promicanje potpisivanja, ratifikacije i provedbe Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, pružanje znanja i praktičnih rješenja za sprječavanje i prijavljivanje seksualnog nasilja nad djecom i to djeci, njihovim obiteljima/skrbnicima i društvu, podizanje razine svijesti o stvarnim razmjerima seksualnog nasilja nad djecom.
Neke od glavnih poruka Kampanje za podizanje razine svijesti su: “JEDNO od PETero djece žrtva je seksualnog zlostavljanja. Obično od strane poznate osobe. Spriječite da se to dogodi vašem djetetu. Poslušajte i prihvatite osjećaje vaše djece. Naučite ih “Pravilu donjeg rublja”. Razgovarajte sa svojom djecom i budite sigurni da ona razgovaraju s vama. Poruka za djecu: Ako se zbog dodira osjećaš loše, onda on nije dobar. Dobre tajne vas čine sretnima, loše ne”.


 BROJ KAZNENIH DJELA


Ukupan broj kaznenih djela protiv spolne slobode i ćudoređa počinjenih na štetu djece i maloljetnika/ca u razdoblju od 2005. do 2010. godine u Hrvatskoj je 2483, dok je u Zadarskoj županiji zabilježeno 76 takvih kaznenih djela.