Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predsezonski gosti vole mir i tišinu otoka

01.04.2011. 22:00
Predsezonski gosti vole mir i tišinu otoka


Što se tiče privatnog smještaja, imamo stalne goste koji dva puta godišnje posjete Preko, i to u predsezoni i posezoni. Riječ je o gostima koji izbjegavaju gužve i visoke temperature, no zato preferiraju mir i tišinu koje nudi ovakvo turističko mjesto na otoku, kazuje Brižić
Kako se otočani pripremaju za predsezonu i ima li naznaka da je ona počela, razgovarali smo s Antom Brižićem, predsjednikom Turističke zajednice općine Preko.
– S obzirom na to da još ne možemo govoriti o popunjenosti hotelskih kapaciteta jer hotela nema, ostali smo na privatnom smještaju i na dvjema marinama. Datum početka radova na izgradnji objekta još nije definiran. U mjesnoj marini ima naznaka početka predsezone. Što se tiče privatnog smještaja, imamo stalne goste koji dva puta godišnje posjete Preko, i to u predsezoni i posezoni. Riječ je o gostima koji izbjegavaju gužve i visoke temperature, no zato preferiraju mir i tišinu koje nudi ovakvo turističko mjesto na otoku, kazuje Brižić.
Što se tiče posjeta većih grupa turista Preku, Brižić kazuje da je za sada takav tip turizma nemoguće realizirati jer nemaju hotel i autokamp koji bi ih mogao primiti.
U Marini Preko u tijeku su pripreme za predsezonu. Alan Smojver, voditelj Marine, kazao je da od 1. travnja počinju radovi na brodovima.
– Travanj je uvijek rezerviran za servis brodova tako da vlasnike brodova i ne možemo optužiti što do sad nisu isplovili, kazuje Smojver.
Marina Preko otvorena je prije tri godine te ima 87 vezova za plovila do 20 metara ukupne dužine. Nadalje, Marina ima 3 do 5 vezova za superjahte do 60 metara dužine. Prednosti ove ootčne marine su što ima jednostavan 24-satni pristup po svim vremenskim uvjetima te je međunarodni granični prijelaz u obližnjoj luci Zadar. Brodovi imaju priključak na struju, pitku vodu, otpust otpadnih voda, odlaganje otpadnih ulja i odlaganje komunalnog otpada. Gostima Marine na raspolaganju su tuševi, sanitarni čvor, praonica rublja za korisnike vezova bežični te brzi pristup internetu.
Na stalnom vezu u marini Preko je oko 90 brodova. Od toga je na stalnom vezu čarter plovila 30 posto, a isto toliko ima domaćih i inozemnih.
– Marina ima 99 vezova, što je relativno malo. Banke kažu da se marine s manje od 250 vezova ne isplate. No ova marina predstavlja vrata u mjesto svim nautičarima. Također, nautičari su spremni potrošiti ne samo u marini, nego i u konobama, restoranima i kafićima, zaključuje Smojver.