Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za podizanje trajnih nasada 230 tisuća kuna

01.04.2011. 22:00
Za podizanje trajnih nasada 230 tisuća kuna


Posađeno je 1.900 sadnica maslina, smokvi, bajama, jabuka i kruški, a obavljen je dobar dio radova na pripremi zemljišta za sadnju još 10.400 sadnica maslina i 1.300 sadnica smokve
Program poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva za koji je Grad Zadar, odnosno Upravni odjel za poljoprivredu i razvoj otoka osigurao 725 tisuća kuna, u svojoj prvog godini provođenja realiziran je u stopostotnom iznosu.
Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka, pojašnjava da je sveukupno zaprimljen 91 zahtjev za isplatu sredstava pomoći, a realizirano je njih 74. U strukturi realizacije osnovnih mjera potpore, najviše je utrošeno za poticanje proizvodnje i udruživanje poljoprivrednika. Znatna sredstva odobrena su za poticanje promocije poljoprivrednih proizvoda, pomoć za poduku i školovanje te investicije u poljoprivredna sredstva. Manji iznosi utrošeni su za poticanje okrupnjivanja poljoprivrednih zemljišta i poticanje očuvanja biološke raznolikosti. Po mjerama potpore za korištenje pristupnih fondova Europske unije, subvencioniranje troškova vođenja poslovnih knjiga obiteljskim gospodarstvima i subvencioniranje dijela troškova ishodovanja kredita u svrhu poljoprivredne proizvodnje nije zaprimljen niti jedan zahtjev za sredstva pomoći.
– Iz strukture realizacije po mjerama potpore vidljivo je da je najviše sredstava utrošeno za poticanje proizvodnje, odnosno podizanje trajnih nasada. Riječ je o iznosu od 230 tisuća kuna. Unatoč veoma lošim vremenskim prilikama tijekom prošlog proljeća i jeseni, zbog čega je dio zainteresiranih odustao, a dio je prolongirao sadnju za ovu godinu, posađen je respektabilan broj sadnica vinove loze, 350 tisuća, te su obavljeni svi pripremni radovi za sadnju još 550 tisuća sadnica iste, kaže Katić, nastavljajući da je istovremeno posađeno i 1.900 sadnica maslina, smokvi, bajama, jabuka i kruški, a obavljen je dobar dio radova na pripremi zemljišta za sadnju još 10.400 sadnica maslina i 1.300 sadnica smokve.
Program je sufinancirati i rad svih aktivnih poljoprivrednih zadruga i udruga s područja Zadra. Potpomognuta je promidžba i plasman proizvoda poljoprivrednih proizvođača s područja Zadra i Zadarske županije preko predstavljanja proizvoda na prigodnim sajmovima te organiziranjem manifestacija i promotivnih prodaja. Tako je Grad Zadar, pored već tradicionalnih lokalnih sajmova i manifestacija, poput Dana masline, Dana sunca, Festivala smokvi, u svojstvu pokrovitelja i suogranizatora organizirao dvije najrespektabilnije i najposjećenije sajamske manifestacije u Hrvatskoj, na kojima su se promovirali proizvodi i usluge ruralnih područja. Riječ je o manifestacijama Eko-etno Hrvatska i Proizvodi hrvatskog sela.
– Grad Zadar je potpomogao organizaciju mnogobrojnih predavanja, edukacija i seminara na kojima su se proizvođači informirali o novim saznanjima i tehnologijama proizvodnje, mogućnošću korištenja pristupnih fondova EU i drugih važnih područja za razvoj znanja i vještina. Sve je to rezultiralo pojačanim interesom za proljoprivrednu proizvodnju što je vidljivo i po upisu 50-ak novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava na području Zadra te osnivanjem novih poljoprivrednih zadruga i udruga, zaključuje Katić.