Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Besplatan test protiv raka obavila tek petina pacijenata

01.04.2012. 22:00
Besplatan test protiv raka obavila tek petina pacijenata


Na testiranje za rak debelog crijeva pozvano je više do milijun pacijenata, a odazvalo ih se nešto više od 200 tisuća. Bolji odaziv je kod poziva za mamografiju, oko 50 posto


Od 1. travnja ponovno je krenuo program ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, za što je u proračunu za 2012. godinu osiguran iznos od 14,5 milijuna kuna. Nakon što HZZO sklopi ugovore s provoditeljima programa, zavodi za javno zdravstvo građanima koji ulaze u kategorije kod kojih se radi probir na ove bolesti, slat će na kućne adrese pozive s terminom pregleda.
Za razliku od Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, gdje se odaziv proteklih godina kretao oko 50 posto pozvanih žena, Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva imao je izuzetno loš odaziv. Dosad su poziv na test na okultno krvarenje stolice dobile osobe od 50. do 74. godine života i do sada su, prema podacima Ministarstva zdravstva, testovi odaslani na adrese više od milijun građana rođenih u razdoblju od 1933. do 1945. godine i od 1952. do 1957. godine. Zavodima za javno zdravstvo vraćeno je, međutim, svega 209.763 kuverata s ispunjenom anketom, a među njima je samo 180.553 osoba poslalo i ispravno nanesen uzorak stolice na test. Dakle, tek svaka peta osoba koja je dobila poziv obavila je i besplatno testiranje stolice.
Problem s testerima
Prošle je godine za preventivne preglede ranog otkrivanja raka HZZO osigurao iznos od 16,6 milijuna kuna, ali veći dio tog novca nije potrošen na preventivu. Zbog problema u distribuciji testova, dvjestotinjak tisuća Hrvata koliko ih je trebalo proći kontrolu tijekom 2011. godine, na kućne adrese uopće nisu dobili kuverte s testerima koji otkrivaju potencijalno opasno krvarenje u stolici.
Problem je u međuvremenu riješen, te se očekuje da će zavodi za javno zdravstvo uskoro započeti sa screeningom koji bi trebao popraviti loše stanje s pravodobnim otkrivanjem i liječenjem zloćudnih bolesti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2010. godini rak dojke usmrtio je čak 983 žene, odnosno deset posto više nego godinu dana ranije, kad je od te dijagnoze umrlo 898 žena, dok je, primjerice, 15 godina ranije od raka dojke umrlo njih 768.
Loše životne navike
Istodobno, rak debelog crijeva u 2010. godini odnio je 1.931 život, godinu dana ranije 1.866, a 1995. od te je bolesti umrlo 1.171 osoba, pri čemu je porast umrlih od te zloćudne bolesti izraženiji kod muškaraca nego kod žena.
Uzroci su tog zabrinjavajućeg trenda loše životne navike koje dovode do pojave zloćudnih bolesti, poput pretilosti, loše prehrane i sjedilačkog načina života, ali i slab odaziv pravodobnom testiranju kojim se bolest može otkriti na vrijeme, u ranoj fazi kad su šanse za izlječenje visoke.


U Hrvatskoj visoka smrtnost od raka dojke




Hrvatska je 2009. godine sa 2.390 novooboljelih od raka dojke zauzela 20. mjesto prema incidenciji te vrste raka u Europi. Istodobno, sa 983 smrtna ishoda godišnje, Hrvatska je zemlja vrlo visoke smrtnosti od raka dojke, što se može spriječiti programima ranog otkrivanja. U Hrvatskoj je završen prvi krug poziva na probirnu mamografiju žena dobi od 50 do 70 godina, ukupni odaziv bio je 63 posto, a broj otkrivenih karcinoma 1.586.