Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Da se ne zaboravi pletenje maslinovih grančica

01.04.2012. 22:00
Da se ne zaboravi pletenje maslinovih grančica


Mi svakako nastojimo oživjeti taj stari običaj pletenja grančica i prenijeti ga na mlađe, ali isto tako i potaknuti to zajedništvo kojeg je danas, nažalost, sve manje, kazala je Vukoja


Etno udruga “Dan” iz Pakoštana djeluje u već niz godina te okuplja pedesetak mladih, uglavnom učenike mjesne osnovne škole, ali i starije mještane. Cilj udruge je očuvanje, ali i promicanje kulturne baštine i bogatih narodnih običaja ovoga kraja. Uz brojne koji su zahvaljujući udruzi ponovno zaživjeli te se pokazali kao iznimno zanimljiva turistička ponuda, tu je i jedan ovih dana posebno zanimljiv običaj, kakvog se sjećaju samo najstariji mještani.
Kako je pojasnila jedna od voditeljica udruge Dijana Vukoja, riječ je o pletenju uskrsnih pala kako su to nekada radili naši stari.
To je poseban način pletenja maslinovih grančica koje se onda tako ispletene “pale” na Cvjetnicu, nose u crkvu na blagoslov. No, posebnost tih aktivnosti u Pakoštanima je i u tome što su se grančice plele zajednički pa su se žene okupljale, plele i pjevale.
– Mi svakako nastojimo oživjeti taj stari običaj pletenja grančica i prenijeti ga na mlađe, ali isto tako i potaknuti to zajedništvo kojeg je danas, nažalost, sve manje. Stoga smo iznimno zahvalni starijim mještankama, našim čuvaricama etno-baštine, posebno gospođi Stoši Meštro, u čijoj kući već četvrtu godinu uspješno podsjećamo na ovaj običaj, kazala je Vukoja.
Uz gospođu Stošu tu su i Jerka Šarin, Bosiljka Šarlija, Mladenka Barešić, Bepina Rašin, Ana Vukoja i Zorka Rašin te druge, koje se po potrebi rado odazivaju i pomažu. Djeca i mladi rado se uključuju u sve aktivnosti koje se pokreću pa je tako i veliki broj njih želio naučiti pravilno plesti grančice, a starije članice rado su ih naučile.
Uz druženje, pletenje te priče kako je to bilo nekada, našao se tu i pokoji stih 85-godišnje Stoše.