Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Dan za lipši Sukošan”

01.04.2012. 22:00
“Dan za lipši Sukošan”


Čistila se plaža od Škvera do Marine, Dječji raj od Podvara do Barbira te plaža Malenica u zaseoku Makarska, sve do Tustice, govori Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan koji je zajedno s Mirjanom Veleslavić Nadinić, Jasnom Colić i Andrijom Nadiniće vodio ekoakciju


U sklopu opsežnih priprema za početak ovogodišnje turističke sezone Turistička zajednica Sukošan u subotu je u suradnji s komunalnim poduzećem Zlatna luka i Osnovnom školom Sukošan organizirala prvu ovogodišnju ekološku akciju čišćenja sukošanskih plaža pod nazivom “Dan za lipši Sukošan”.
Iznajmljivači “zaspali”
– Čistila se plaža od Škvera do Marine, Dječji raj od Podvara do Barbira te plaža Malenica u zaseoku Makarska, sve do Tustice, govori Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan koji je zajedno s Mirjanom Veleslavić Nadinić, Jasnom Colić i Andrijom Nadinićem bio predvodnik eko-volonterske akcije.
Iako u Sukošanu ima oko 350 službenih iznajmljivača soba, apartmana, kampova i drugih turističkih kapaciteta na subotnju akciju se odazvalo njih točno deset. Uz školsku djecu i komunalce Kod križa su plažu od Škvera do Marine čistili Marino Krešan, Dragan Krešan Crnko i Milorad Bulić, na plaži Dječji raj Ante Torbarina Balde, Sofija Ruljančić, Ružica i Filip Torbarina, a u Makarskoj Milan i Božo Gašparović Gazdini te Bore Bešlić.
– Čitava akcija osmišljena je na način da se u nju, osim tijela lokalne samouprave, osnovne škole i turističke zajednice uključi i što širi krug lokalnog stanovništva, kako bi se javnosti ukazalo na značaj zaštite mora i čuvanja čistog okoliša, pojasnio je Milošević.
– Volonterizam je navika srca i građanska vrlina. Nova eko-volonterska akcija čišćenja plaža, uključujući i Tusticu, održat će se u svibnju, najavio je direktor sukošanske Turističke zajednice zaželjevši pritom puno bolji odaziv iznajmljivača.
Tijekom čišćenja plaže sudionici akcije su skupljali opuške, sitniji otpad, plastične boce, najlonske vrećice, granje i suhu morsku travu. Istovremeno su učenici od prvog do četvrtog razreda pod budnim okom učiteljica razredne nastave Rosande Keran, Josipe Poljak Peričić, Nediljke Ročak, Marije Grdović, Nevije Pavić i Matilde Franić te učitelja Milivoja Šatalića, u dvorištu škole crtali crteže i pisali poruke koje bi mogle potaknuti na razvoj ekološke svijesti kod ljudi.
– Sukošanska osnovna škola broji 342 učenika, od toga je 41 učenik u područnoj školi Debeljak. Mali Debeljačani su u sklopu ekološke akcije tijekom projektne nastave sa svojim učiteljicama čistili maslinik uokolo svoje škole, istaknuo je Branimir Peričić, ravnatelj OŠ Sukošan.
Odred za čistoću
A učenici viših razreda na sukošanskim plažama su bili poput televizijskog “odreda za čistoću”. Predvodio ih je ravnatelj Peričić, školski majstor Dragan Brkić te razrednici i učitelji razredne nastave Anamarija Sović, Sandra Sudinja, Anita Pavić, Andrea Mikelin, Marija Smolić, Jelena Torbarina, Aleksandra Nezirović, Davorka Martinović, Vlado Dereh, Rajka Peričić, Anđela Lepur, Ana Marija Delija, Marjan Magaš, Miro Pavić i Damira Terze.
– Mi smo na neki način već veterani. Ova akcija u kojoj smo sudjelovali pod motom “Dan za lipši Sukošan” kako bi podigli svijest građana te ih potakli na veću brigu o okolišu je rezultat višegodišnje uzajamne suradnje s Turističkom zajednicom i Općinom Sukošan, istaknuo je ravnatelj Peričić.
Prikupljeni otpad odvezli su djelatnici općinskog komunalnog poduzeća Zlatna luka.
Cilj je zadržati priobalje, plaže i more čistim i očuvati ih od bilo kakvih daljnjih devastacija kroz produbljivanje i jačanje prijateljstva između svih sudionika koji  prije svega žele uvijek iznova ukazivati na potrebu čuvanja ekosustava i prirodnih ljepota.
– Na plažama je uglavnom otpad koji je na obalu zapravo došao putem mora. Iako nismo u potpunosti zadovoljni ipak je vidljivo povećanje ekološke svijesti građana čemu je pridonijela i briga oko javnih površina, u koje spadaju i ove naše prelijepe i za goste izazovne plaže, zaključio je Nikola Milošević.
Na kraju akcije u plažnom ugostiteljskom objektu La Bocca sudionici su uživali u fažolu sa suhim mesom i kobasicama, a maeštrir od spize bili su Domagoj Peričić i Ivan Oljica.