Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pedesetak maslinara žedno znanja o maslinarstvu

01.04.2012. 22:00
Pedesetak maslinara žedno znanja o maslinarstvu


Na opće iznenađenje organizatora akciji se odazvalo 50-ak domaćih maslinara željnih novih saznanja iz oblasti maslinarstva. Poučio ih je Marijan Tomac, poznati zadarski stručnjak za maslinarstvo


S namjerom da među maslinarima i uljarima u još većoj mjeri prodube znanje kako i na koji način se najučinkovitije nositi sa suvremenim uzgojem i obradom maslina, vodstvo privlačke Udruge maslinara, uljara i vinogradara Privlaka na čelu s predsjednikom Borisom Borom Glavanom organiziralo je edukativnu akciju rezidbe maslina.
Ogledna rezidba upriličena u lijepo uređenom i održavanom masliniku privlačke osnovne škole pokazala se punim pogotkom. Naime, na opće iznenađenje organizatora akciji se odazvalo 50-ak domaćih maslinara željnih novih saznanja iz oblasti maslinarstva. Poučio ih je Marijan Tomac, poznati zadarski stručnjak za maslinarstvo.
– Ovdje imamo stabala koja su zasađena prije 3 do 4 godine te onih koja su u punoj rodnosti i stara su više od deset godina. Na tim stablima prezentiramo različite tipove rezidbe. Kod mladih maslina pokazat ćemo kako formirati stablo masline, kod maslina koje stupaju na rod kako ih pripremiti za rod te kod maslina koje su u punom rodu kako ih rezati, a sve u svrhu vraćanja produktivne sposobnosti svakog stabla, pojasnio je na početku Tomac.
Vrijeme rezidbe sada tek kreće i ono može, kako se čulo, trajati sve do pune cvatnje. Maslina je jedina voćna vrsta koja diferencira cvjetne pupove u proljeće. Sve ostale voćke to čine u jesen. Kada je maslina izdiferencirala pupove, a to je ovo vrijeme, može se krenuti u rezidbu.
– Preporučljivo je u rezidbu ići što kasnije jer se tada najlakše uoči koji su pupovi rodni, a koji su vegetativni. Vegetativne pupove ćemo odstraniti, a rodne samo prorijediti i to onoliko koliko je to potrebno, istaknuo je Tomac.
Pored najučinkovitijih načina rezidbe Tomac je ukratko govorio o zaštitnim sredstvima, gnojidbi i ostalim pojedinostima oko sadnje i uzgoja maslina. Primjerice, ako maslinari nisu u mogućnosti navodnjavati stabla maslina, gnojidba dušičnim gnojivima sada nije preporučljiva jer neće biti u funkciji prije nego što padne kiša.
Osvrćući se na štetnika “svrdlaša” koji je lanjske godine prouzročio goleme štete u maslinicima šireg zadarskog kraja, Tomac je preporučio maslinarima da ga tretiraju prilikom drugog prskanja maslina u vrijeme kada se prskanje obavlja protiv maslinovog moljca, to jest u fazi kada je plod veličine zrna pšenice.
Predsjednik udruge Boris Bore Glavan zahvalio je Tomcu na savjetima. Iznio je podatak da je u zadnjih 4 do 5 godina u Privlaci zasađeno 12.000 maslina.