Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pomoći osobama s autizmom!

01.04.2012. 22:00
Pomoći osobama s autizmom!


Naša udruga je osnovana s ciljem unapređenja kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. Nastojimo okupiti djecu, odrasle osobe s autizmom i njihove obitelji te sve koji žele pomoći, kaže Marcelić


Danas se obilježava Svjetski dan autizma. Tim je povodom, zadarska Udruga za autizam, u subotu postavila štand na Narodnom trgu, gdje je uz dijeljenje edukativnih materijala, organizirala i prigodnu prodaju uskrsnih ukrasa i slastica te cvijeća.
Andrija Marcelić, predsjednik Udruge za autizam Zadar, koja je osnovana prije gotovo tri godine, istaknuo je kako u Hrvatskoj danas živi oko osam tisuća osoba s autizmom. Inače, autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj koji uključuje kvalitativno oštećenje socijalnih interakcija, komunikacije i ponašanja. Javlja se u prvih 36 mjeseci i traje cijeli život.
– Danas još uvijek ne znamo puno o uzrocima autizma, no smatra se da postoji više različitih uzroka koji dovode do njegovog nastanka. Autizam se prepoznaje po poremećaju uspostavljanja i održavanja odnosa, poremećaju u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te neobičnim obrascima ponašanja, kaže Marcelić.
Kada se dijagnosticira autizam, različitim postupcima se nastoje ukloniti nepoželjni oblici ponašanja, razviti komunikacija, poboljšati socijalne odnose te sveopće funkcioniranje. Od izuzetnog je značaja odgovarajuća rana intervencija. Krajnji cilj rehabilitacije je što ravnopravnije uključivanje u životnu zajednicu.
– Naša udruga je osnovana s ciljem unapređenja kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. Nastojimo okupiti djecu, odrasle osobe s autizmom i njihove obitelji kao i sve ljude koji žele i mogu sudjelovati u ostvarivanju uvjeta za napredak u svim aspektima njihova života, kaže Marcelić, dodajući da udruga uskoro treba dobiti svoje prostorije, a nadaju se i što skorijem dovršetku centra Mocire gdje će osobe s autizmom naći svoje mjesto.
U budućnosti, Udruga za autizam želi djeci i osobama s autizmom osigurati mogućnost korištenja postojećeg potencijala kroz stalnu podršku, ranu intervenciju, obrazovanje i osposobljavanje za rad u skladu s njihovim mogućnostima kako bi se uspješno integrirali u zajednicu koja je senzibilizirana za njihove potrebe i prihvaća različitosti.
– Udruga je nastala iz potrebe roditelja kojima je neophodna psihološka, emocijalna, edukacijska i socijalna podrška od trenutka kada je djetetu postavljena dijagnoza autizma pa sve do ulaska djece u odraslu dob kada svaki roditelj očekuje maksimalnu sigurnost djeteta, kaže Marcelić.