Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tisuće vjernika u procesiji s maslinovim grančicama

01.04.2012. 22:00
Tisuće vjernika u procesiji s maslinovim grančicama


Vjernici su pohodili svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice masline koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život


Misno slavlje na Cvjetnicu u crkvi sv. Kasijana u Sukošanu je predvodio župnik don Tomislav Sikirić. Brojni vjernici najprije su se okupili na središnjem trgu Gornja vrata, ispred zavjetne crkvice Gospe od Milosti iz 1650. godine, gdje je župnik blagoslovio maslinove grančice, među kojima su tradicionalno bile i velike maslinove grane. Zatim je nepregledno mnoštvo vjernika uz pjevanje liturgijskih pjesama župnog zbora pod ravnanjem č. s. Antonije, u procesiji krenulo prema crkvi sv. Kasijana gdje se slavila sveta misa.
– Započeo je sveti Veliki tjedan. Nemojmo biti dvolični, budimo iskreni s Bogom da možete živjeti život dostojan ljudi, da možete hraniti svoju dušu, u uvodnom dijelu nadahnute propovjedi rekao je don Tomislav istaknuvši kako je Isus bio čovjek nama u svemu jednak.
Istaknuo je da Evanđelja svjedoče kako događaji Isusove muke i smrti zauzimaju središnje mjesto u opisu njegova života i poslanja. Evanđelisti ističu kako Isus svjesno ide u susret smrti i kako je on prihvaća u slobodi i ljubavi.
– Ne čudi stoga način kako se ponaša i prihvaća muku i smrt kad je došao njihov čas. Isus pokazuje kako i on svoju muku i smrt vidi kao prijelaz iz ropstva u slobodu, ne samo za sebe nego i za na. Protok božanske milosti i ljubavi, protok božanske dobrote i snage u naš život može nam naše postojanje učiniti boljim, drugačijim, smislenijim, zaključio je propovjednik.
Blagdan Cvjetnice u starohrvatskom gradu Ninu i drugim župama ninskog dekanata dočekan je u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. U povodu toga vjernici su pohodili svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice masline koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život. U Ninu je nedjeljno svečano bogoslužje počelo okupljanjem vjernika u svetištu sv. Ambroza.
Nakon kratke molitve i nastupa crkvenog zbora sv. Marcele, čiji su pjevači otpjevali liturgijske napjeve “Hosana sinu Davidovu” i “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje”, don Božo Barišić, dekan ninskog dekanata je obavio obred blagoslova maslinovih grančica. Nakon blagoslova maslina okupljeni vjernici na Nedjelju muke Gospodnje, kada se crkva spominje svečanog Kristova ulaska u Jeruzalem, uputili su se u procesiji i uz zvonjavu crkvenih zvona do župne crkve sv. Anselma na svečanu svetu misu na kojoj je otpjevana “Muka Isusova”.
Za vrijeme misnih slavlja u Privlaci i Ražancu župnici su pozvali vjernike da u ove dane ne zaborave one potrebite, bolesne, siromahe, nemoćne i sve one koji pate na bilo koji način upravo kako je to činio Isus Krist koji je na dan Cvjetnice ulazeći u Jeruzalem znao da ga čeka muka, patnja i smrt na križu.


Tradicionalni križni put u Rtini




U Rtini je upriličena sedma po redu tradicionalna korizmena vjernička pobožnost križnog puta. Križni put je započeo okupljanjem puka Rtine te pridošlih hodočasnika s otoka Paga kod prve postaje u Miletićima u blizini Paškog mosta. Nakon kratke molitve vjernička povorka uputila se na 10 kilometara dugačak put prema svome cilju. Nakon Miletića slijedilo je još 14 postaja. Unatoč jakoj do olujnoj buri i  prohladnom vremenu broj sudionika pokorničke pobožnosti je iz postaje u postaju sve više rastao. Nakon četiri sata pješačenja povorka je stigla na odredište, u svetište Sv. Šimuna Bogoprimaoca. Uslijedila je okrjepa a potom je završnu kratku propovijed održao nadžupnik don. Damir Juričin.