Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tri političara HDZ-a obzanila prijetnje smrću

01.04.2012. 22:00
Tri političara HDZ-a obzanila prijetnje smrću


Već danima se raspreda o osiguranju što ga, bez da mu to zakon dopušta, ima potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. On sam obznanio je javnosti kako učestalo dobiva prijetnje – i to neposredne ili putem pisama


U vrlo kratkom roku sigurnost čak tri domaća političara našla se u središtu pozornosti. Već danima se raspreda o osiguranju što ga, bez da mu to zakon dopušta, ima potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. On sam obznanio je javnosti kako učestalo dobiva prijetnje – i to neposredne ili putem pisama. Zato njega i njegov dom čuvaju pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova. Istovremeno agenti SOA-e izrađuju novu sigurnosnu procjenu za potpredsjednika Sabora o čemu će ovisiti hoće li ga se i dalje neposredno štititi ili ne.
Konkretna prijetnja stigla je ovih dana i bivšem ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku kojem je o glavi počeo raditi pritvoreni srbijanski mafijški boss Sreten Jocić. Već duže vrijeme Jocić ima na “piku” akutalnog kandidata za predsjednika HDZ-a koji je zbog toga dobio i pojačanu policijsku zaštitu. Upravo u vrijeme Karamarkovog vođenja hrvatskog MUP-a Jocić je završio iza rešetaka pod optužbom da je sudjelovao u atentatu na Ivu Pukanića. Od početka sudskog postupka na Specijalnom sudu u Beogradu svako malo se obrušava na Karamarka. Ovoga puta prijetnje su očito nešto ozbiljnije, pa su ih i domaće tajne službe kao i policija dočekali s pojačanom pozornošću.
Još jednoj HDZ-ovki, Sanji Bilač, splitskoj vijećnici koja je žestoko kritizirala stranačku čelnicu Jadranku Kosor stiglo je prijeteće pismo. Slučajno ili ne baš nakon što je zatražila Kosoričinu ostavku Bilač je dobila pismo u kojem joj se među ostalim prijeti da će završiti kao Davor Zečević (likvidirani “dečko s Knežije” op.a.). I te prijetnje policija rasvjetljava.
Po mišljenju Vlatka Cvrtile, vodećeg domaćeg stručnjaka za sigurnost, na ova tri slučaja može se gledati i u svjetlu stranačkih obračuna budući da sve tri osobe kojima su upućene prijetnje dolaze iz HDZ-a.
– Nije isključeno da je u pitanju politička borba unutar jedne stranke, smatra Cvrtila dodajući ipak kako svaku prijetu upućenu političarima sigurnosne službe moraju uzeti s dovoljno ozbiljnosti i provjetiti ih, te donijeti sigurnosnu prosudbu.
– Ipak je ovo signal da nešto nije u redu, te je potrebno utvrditi identitet osobe koja prijetnje upućuje. Naime, u pitanju je kazneno djelo koje mora biti sankcionirano, rekao nam je Cvrtila.
Na pitanje bi li političari s obzirom na svoju javnu funkciju trebali biti tolerantniji na prijetnje što im se upućuju Cvrtila odgovara da se prijetnje ne smije tolerirati ni zanemarivati.
– Sve ih treba prijaviti jer je vrlo teško razlučiti koja bi se od njih moga i ostvariti. I ne samo političari, nego svi građani, moraju prijaviti prijetnje da ne dovedu u pitanje vlastitu sigurnost,upozorava Cvrtila.