Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar može godinama trajati u elitnom razredu

01.04.2012. 22:00
Zadar može godinama trajati u elitnom razredu


Uz povoljan vjetar iz gradske blagajne te uspjehe s mlađim kategorijama koji traju posljednje četiri godine, kao i odlične uvjete dobivene preseljenjem u ŠC Višnjik, muški dio kluba ima se na što osloniti u budućnosti


Za odbojkaše Zadra završila je sezona u Prvoj A ligi. Ostanak je osiguran, a momčad je pokazala da s većinom klubova može biti ravnopravna. Gledajući Zadrove protivnike na Višnjiku bilo je primjetno da je mahom riječ o klubovima u kojima nema odveć iskusnih igrača već su se mnogi okrenuli jeftinijim domaćim rješenjima. Prosječan hrvatski odbojkaški klub doista nema budućnost(i) ako zanemari rad s mlađim kategorijama, jer novca za plaćanje svih, ili (samo) dijela igrača danas nema nitko. Sve da negdje i postoji takvo blagostanje ono neće dugo trajati jer klubovi nemaju od čega zaraditi novac. Pravih odbojkaških transfera u Hrvatskoj odavno nema, gospodarstvo nema novca ni za plaće svojih radnika, pa se sve svodi na to koliko je lokalna zajednica zainteresirana za financiranje sporta. U Odbojkaškom klubu Zadar u tom dijelu mogu biti zadovoljni jer ukupno 630 tisuća kuna (350 tisuća za muškarce, a 280 za djevojke), koliko je Grad Zadar planirao izdvojiti u 2012. godini za klub (u iznos su uključene i plaće dvaju profesionalnih trenera), za dobar dio hrvatskih klubova teško je dostižna svota. Uz povoljan vjetar iz gradske blagajne te uspjehe s mlađim kategorijama koji traju posljednje četiri godine, kao i odlične uvjete dobivene preseljenjem u ŠC Višnjik, muški dio kluba ima se na što osloniti u budućnosti. Zato odluka da se s mlađim kadetkinjama ne putuje na Prvenstvo Hrvatske u Osijek, koliko god financijska situacija to onemogućavala, nije potez koji bi trebao naići na odobravanje. Baš kao ni odluka o odustajanju od nastupa seniorskih sastava u hrvatskom Kupu.
Rukometno upozorenje
Marin Masnić, trener Zadrana, na svojoj i klupskoj prvoligaškoj premijeri odradio je dobar posao. U klub je doveden samo jedan igrač “sa strane”, svi ostali su Zadrani koji su odbojkaške tehnike učili upravo na Višnjiku. To je i najveća vrijednost ove sezone, baš kao i spoznaja da je Zadar u Filipu Šestanu dobio odličnog mladog igrača, da Donat Mandić i Matko Kulaš također mogu potegnuti. Osim na rad s mlađim kategorijama u klubu se moraju čuvati sindroma “dvorskih igara” koje razaraju mnoge zadarske klubove. Tako je svojevremeno i Rukometni klub Zadar u Prvu ligu ušao 2004. i to sa svojim igračkim kadrom u kojem su bila samo dva igrača koja nisu Zadrani (Goran Perkovac i Ivan Karabatić). Međutim, unutarnja previranja gurnula su taj klub ne u drugi, nego u treći razred hrvatskog rukometa. A nije tako trebalo biti…
Ovce i(li) novce
Da se nešto slično ne dogodi odbojci i da ovaj sport dobije status koji, primjerice, ima ženska košarka, osim rada treba i međusobnog poštivanja svih koji su u klubu i koji su oko kluba, a žele pomoći. Bude li tako neće biti problema ni onda kada će najbolji mladi igrači odlaziti na studij. Hoće li biti igrača koji će željeti u druge klubove može se samo nagađati jer i prava kvaliteta nikome ne daje sigurnost da će u nekoj drugoj sredini, izvan Višnjika, financijski bolje proći. Ipak, to što zadarski igrači nemaju nikakvih primanja za igranje u Prvoj A ligi, koliko god davalo još veći značaj dosegu Masnićevih igrača, nešto je što u budućnosti treba riješiti. Na ovaj ili onaj način, jer ako igrač i neće moći zaraditi od odbojke ne bi smio zbog sporta ni biti u minusu. Antonio Surać, kapetan momčadi, nedavno je primijetio da je igranje u Prvoj A ligi bez ikakvih novčanih stimulacija – utopija. Konačno, muška odbojka u Zadru trenutačno ima sve da može trajati još dugo u Prvoj ligi i to bi trebalo znati iskoristiti u vremenima koja dolaze.


Momčad




Za Zadar su nastupili: Luka Radošević, Josip Viduka, Antonio Surać, Ivan Škara, Trpimir Burčul, Zvonimir Barić, David Bugarija, Filip Šestan, Marko Surać, Roko Frleta, Matko Kulaš, Stipe Belić, Josip Števanja, Zvonimir Barić, Domagoj Burčul, Luka Bakale, Tomislav Karamarko, Donat Mandić, Mario Grubišić, Karlo Buterin.


Iz kola u kolo


Zadar od 1. do 26. kola: Split 0:3, ŠIBENIK 3:1, Opatija 0:3, SISAK 0:3, Rijeka 0:3, CENTROMETAL 1:3, Varaždin 1:3, DARUVAR 2:3, Mursa 0:3, ROVINJ 0:3, Vukovar 3:2, KARLOVAC 3:0, Zagreb 3:2, SPLIT 3:0, Šibenik 3:1, OPATIJA 3:0, Sisak 0:3, RIJEKA 3:2, Centrometal 0:3, VARAŽDIN 2:3, Daruvar 3:1, MURSA 3:2, Rovinj 0:3, VUKOVAR 2:3, Karlovac 1:3, ZAGREB 3:0.