Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GSS-ovci na Paklenici spasili dvojicu planinara

Autor: Suzana Bandić

01.04.2013. 22:00
GSS-ovci na Paklenici spasili dvojicu planinara


Petorica spasilaca su po dolasku do nabujalog potoka postavili rukohvat preko potoka te improvizirali pojaseve za dvojicu planinara kako bi im asistirali pri prelasku. Akcija je uspješno okončana u 21.30 sati


Nakon što su prije svega četiri dana zadarski gorski spasioci s Anića kuka spustili dvojicu neiskusnih mađarskih alpinista, u nedjelju, na Uskrs, njihovu su pomoć ponovno zatrebala dvojica planinara. Oni su, naima, u Nacionalnom parku Paklenica ostali zarobljeni zbog obilne kiše zbog koje je nabujao potok i prepriječio im put.
– U nedjelju 31. ožujka u 19.30 sati HGSS Stanica Zadar, posredstvom Centra 112 dobila je dojavu da se dvojica planinara nalaze na putu od Jurlina prema kanjonu, a da je potok Velika Paklenica toliko nabujao da ga je nemoguće prijeći – izvijestili su iz zadarskog GSS-a napominjući kako je po dojavi na teren bila upućena dežurna ekipa iz Starigrada u kojoj su bila tri spasioca iz Stanice Zadar i dva spasioca iz Stanice Orebić. Kazali su kako je po dolasku do nabujalog potoka ekipa postavila “gelender” (rukohvat) preko potoka te improvizirala pojaseve za dvojicu planinara kako bi im asistirali pri prelasku. Akcija je uspješno okončana u 21.30 sati dolaskom na parkiralište u kanjonu Paklenica.