Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Suveniri kao slikopis jednog vremena

Autor: Anamarija Bilan

01.04.2013. 22:00
Suveniri kao slikopis jednog vremena

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sve što radim iz ljubavi radim i od srca jer moje je srce veliko. Zbog svoga zalaganja dobila sam i Nagradu za životno djelo Grada Biograda, a najdraža mi je zahvalnica Katoličkog radija za 10 godina prijateljstva, jer sudjelujem i pomažem u raznim humanitarnim akcijama, istaknula je teta Marica


Moja poruka bi bila da trebamo probuditi interes za kreativno kod mladih i slati poruke dobra, nade i optimizma. Cijeli život radila sam s djecom i odgojila sam bezbroj generacija. Sudjelovala sam u razvoju svoga grada s velikom ljubavlju i sudjelovala sam na svim važnijim događajima. A sad, kad sam u mirovini, odazivam se na sve manifestacije i natjecanja jer se tako osjećam korisnom, prihvaćenom i ispunjenom, rekla je Marica Tolić, Biograđanima znana kao teta Marica, gospođa koja je kao odgojiteljica na noge podignula brojne Biograđane, a od kad je u mirovini bavi se izrađivanjem suvenira.
Ona je ove godine sudjelovala na 3. Festivalu suvenira Zadarske županije za koji je sama izradila mlin od školjaka za što je nagrađena srebrnom medaljom.
– Tajnik udruge inovatora Ivo Marin tada mi je rekao da je moj mlin lijep, ali da nije za komercijalnu proizvodnju. Moj odgovor je bio da ja mlin nisam ni napravila za komercijalu već da bih sačuvala, tj. prikazala kulturnu baštinu, rad mlina, i njegovu nekadašnju primjenu. Željela sam da mladi vide kako je mlin nekada izgledao i da ih to potakne da posjete stare mlinove i vide kako su nekada ljudi uz velik trud dobivali brašno, objasnila je Marica i istaknula da je svaki njen suvenir prirodan i dočarava ljepotu prirode.
U njenim suvenirima je, kaže, prikazana strpljivost, kreativnost i jednostavnost, a kupcu može predstavljati poticaj da i oni i njihova djeca iskoriste školjke koje nađu na plaži i stvore od njih svoj suvenir. Teta Marica je rekla da je na mlinu radila gotovo mjesec dana, dok joj za manje suvenire treba manje vremena, pa tako zna u jednu večer napraviti i nekoliko komada.