Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uskrs – najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade

Autor: Agencija IKA

01.04.2013. 22:00
Uskrs – najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade

Foto: Zvonko KUCELIN



S pravom možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života istaknuo je nadbiskup


Na Uskrs u nedjelju 31. ožujka svečano koncelebrirano slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. “Uskrs je nebeski događaj, nadpovijesna stvarnost koju nam Krist objavljuje svojim križem i uskrsnućem. Krist je raskinuo okove smrti i kao pobjednik ustao od mrtvih. Dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje”, poručio je nadbiskup Puljić, istaknuvši da Uskrs pokazuje kako Bog ima zadnju riječ. “Kristovo uskrsnuće je najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade. To je ključni događaj povijesti i ljudskih sudbina. To nije neka utješna filozofija za slabe i naivne. Njen objekt vjere nije povijest nego nadpovijest, kojom se nadamo i protiv nade. S pravom možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života” istaknuo je nadbiskup. Po Uskrsu je zasjala pobjeda istine nad tamom i lažima, pobjeda ljubavi nad zloćom. Zbog uskrslog događaja svake nedjelje žurimo ususret Kristu jer nam nedjeljno slavlje otvara rajska vrata, a misna pretvorba je predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska. “Kao spomen na taj dan, prvi dan u tjednu, u nedjelju, vjernici se okupljaju blagovati euharistiju i slaviti događaj spasenja bez kojeg bi bila uzaludna naša vjera. Tog dana, u rano jutro, umrli i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima s utješnim pozdravom: Mir vama! Time je pokazao svoju božansku moć” rekao je nadbiskup, naglasivši da je Uskrsnuli Krist gospodar života i smrti. On na Uskrs upućuje utješne riječi: “Ne bojte se. Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i umre”.
“Kristovo uskrsnuće je zahvat samog Boga u zemaljsku stvarnost. Zato ono postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. Na početku trećeg tisućljeća Crkva svjedoči i propovijeda radosnu vijest našeg spasenja, uskrsnuće Gospodina. Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire svoj pogled prema nebu i žarko ispovijeda da je Božji Sin zaista uskrsnuo. Osnaženi uskrsnim događajem, i mi znamo i vjerujemo da sve možemo u Njemu koji nas jača, rekao je nadbiskup, poželjevši da svi uskrsnom vjerom budu svjedoci nade i širitelji optimizma i pouzdanja. “Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe u temelje naše države ugrađivati vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs braniteljima naše domovine. Oni su svoj život založili za našu slobodu. Blagoslovljene uskrsne blagdane želim ucviljenim obiteljima, starcima i bolesnicima koji su po svojoj patnji najbliži Kristu patniku. Neka svoju muku i probleme prikazuju za dobro naše Domovine, te bolju i skladniju budućnost naroda. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađuju kruh svoj svagdanji”, zaključio je nadbiskup Puljić, udijelivši na kraju mise papinski blagoslov s potpunim oprostom.