Za razvoj Zadra do 2020. potrebno više od 200 milijuna eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Među ciljevima je povećanje broja zaposlenih za čak 20 posto...

"Zadar 2020. doživljava punu afirmaciju. Do izražaja dolaze geostrateški, prometni i turistički potencijali, te potencijal zaleđa i otoka. Zadar se gospodarski potpuno oporavlja i vraća stopama rasta od prije recesije. Standard života Zadrana podignut je na viši nivo. Zadar je grad originalnosti i prepoznatljivog identiteta."

Ovim je futurističkim afirmacijama opisna vizija Zadra u Strategiji razvoja Grada Zadra za razdoblje od 2013. - 2020. godine koja će se pred vijećnicima Gradskog vijeća naći u četvrtak. Strategiju je izradila Razvojna agencija Zadarske županije (ZADRA). Izrada Strategije trajala je oko godinu dana, a procesu je, kako se može pročitati, sudjelovalo više od 140 predstavnika organizacija javnog, civilnog i privatnog sektora. Ukupna planirana sredstva za provedbu sedmogodišnje strategije iznose nešto manje od 204 milijuna eura, a taj bi novac trebalo najvećim dijelom povući iz europskih fondova.

Među ciljevima, realizacija kojih bi trebala dovesti do ranije evocirane budućnosti, je povećanje broja zaposlenih za 20%, odnosno smanjenje broja nezaposlenih za 15% u odnosu na podatke iz 2011. kada je nezaposlenih na području Zadra bilo 4.740, te dugoročno održavanje broja nezaposlenih ispod 4.000 paralelno sa smanjenjem broja visokoobrazovanih mladih nezaposlenih osoba sa sadašnjih 15% na 7%.

Strategija je, kako se pojašnjava, svojevrsna podloga za povlačenje europskog novca i usklađena je s temeljnim europskim strateškim dokumentom "Europa 2020" sukladno kojem se financiraju razvojni projekti u EU.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno