"Osoblje se sada već boji za svoj život, ovako više ne možemo!"

Slika korisnika valentinam
ZADARSKI HITNI PRIJEM
Verbalni napadi su gotovo svakodnevna priča. To su vrlo ružne uvrede, gdje se na osobnoj razini prijeti ljudima, a sad smo došli do toga da im se prijeti smrću. Jasno se kaže ime i prezime zaposlenika OHBP-a i "naći ću te u gradu i ubit ću te!" Mi se od toga više zaštititi ne možemo, ističe dr. Ražov Radas
Vedran SITNICA
Zdenaka Grgurović, glavna sestra i dr. Melanija Ražov Radas, voditeljica OHBP-a

Nakon što su prošli tjedan povodom fizičkog napada i teškog ozljeđivanja djelatnika KB Dubrava iz Ministarstva zdravlja najoštrije osudili nasilje kao fizički oblik izražavanja nezadovoljstva prema zdravstvenim djelatnicima, toj osudi pridružili su se i djelatnici Opće bolnice Zadar koji su sa žaljenjem konstatirali kako su napadi i na djelatnike Opće bolnice Zadar učestala pojava.

Zaštitar i "tihi alarm"

- Slažemo se s nastojanjima Hrvatske liječničke komore da se napad na sve djelatnike u zdravstvu tretira kao napad na službenu osobu te da se rigorozno kažnjava. OB Zadar provodi razne mjere u prevenciji nasilja na radnom mjestu, te kontinuirano edukacira svoje djelatnike u pogledu komunikacijskih vještina. Nadalje ustanovi je na raspolaganju zaštitar te sustav tzv. „tihog alarma" u Centru za hitnu medicinu i OHBP. Nažalost i uz naše napore nemoguće je u potpunosti prevenirati napade, kako fizičke tako i verbalne na naše djelatnike, rekao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dodajući kako Jedinica za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite OB Zadar vodi evidenciju prijava neželjenih događanja.

- Prema evidenciji u 2017. godini zabilježena su ukupno 22 verbalna te pet fizičkih napada, dok je u 2018. godini zabilježen jedan verbalni i jedan fizički napad. U onim slučajevima, kad naši djelatnici procijene da je došlo do ugrožavanja njih samih ili njihovih kolega, o tome obavještavaju PU Zadarsku, kaže dr. Karuc. No, voditeljica Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dr. Melanija Ražov Radas, kaže kako je realno, tih napada na zaposlenike ovog odjela daleko više, ali i da su sve učestaliji.

- Verbalni napadi su gotovo svakodnevna priča. To su vrlo ružne uvrede, gdje se na osobnoj razini prijeti ljudima, a sad smo došli do toga da im se prijeti smrću. Jasno se kaže ime i prezime zaposlenika OHBP-a i "naći ću te u gradu i ubit ću te!" Mi se od toga više zaštititi ne možemo. Do sada smo se štitili samo svojim pokušajem da umirimo situaciju, da objasnimo da je ovo Hitan bolnički prijem, da prednost imaju životno ugroženi pacijenti, a svi ostali da za nas nisu hitni, bez obzira što su oni sami sebi hitni, kaže dr. Ražov Radas dodajući kako putem tihog alarma djelatnici u onim baš teškim situacijama obavijeste policiju, ali da se nerijetko dogodi da oni dođu kad stignu, a ponekad se dogodi da prođe i tri sata.

Razmišljaju o otvaranju bolovanja i odlasku

Voditeljica OHBP-a ističe kako je suradnja s policijom korektna, ali upozorava i na činjenicu da se u svega pet minuta, a kamoli u tri sata, može dogoditi puno zla.

- Došli smo do toga da većina nas ne spava, da većina nas ima simptome pritiska u prsima, odnosno velikog stresa i anksioznosti. Naše osoblje je počelo razmišljati o otvaranju bolovanja ili odlasku s ovog odjela na bilo koji drugi gdje će se osjećati zaštićenije i sigurnije. U četiri godine, otkako ovaj odjel postoji, više puta smo se pismeno obraćali za pomoć i tražili zaštitarsku službu unutar odjela, a ne na ulazu u krug bolnice jer to nama nije adekvatna pomoć, ističe dr. Ražov Radas podsjećajući na nedavni noćni napad na pedijatra koji je potom završio u operacijskoj sali umjesto na svom radnom mjestu.

- Nakon ovog napada na kolegu u "Dubravi" građani su očito dobili vjetar u leđa da još više napadaju i vrijeđaju. Ono što je još strašnije, a što primjećujemo, je da pojednini mediji koji su građanima dostupni, tipa različitih portala i osobe koje sebe nazivaju profesionalnim novinarima, objavljuju raznorazne članke bez ikakve provjere, ozbiljnog razgovora i utemeljenja, ne poštuju odredbe o određenim zabranama prema kojima ne bi smjeli objavljivati imena naših djelatnika koji su onda još više izloženi napadu, upozorila je dr. Ražov Radas dodajući kako su strašni komentari ispod takvih članaka.

Podjednako prijete i muškarci i žene

- Dakle, u situaciji smo da se osoblje sada već boji za svoj život. Mi u takvim uvjetima raditi ne možemo, adekvatnu pomoć dajemo i dalje, ali se pitamo do kada, naglašava dr. Ražov Radas, dodajući kako su prvi na udaru zaposlenici na prijemnom šalteru, zatim osoblje koje radi na trijaži, a onda svi ostali redom, od medicinskih sestara do liječnika. Što se profila napadača tiče, voditeljica OHBP-a ističe kako nema pravila ni obrasca već podjednako prijete i muškarci i žene i to bez obzira na životnu dob. Iako je za očekivati bilo da probleme ponajviše rade ovisnici, bilo o opojnim drogama ili o alkoholu, to nije slučaj. Njih se, kaže dr. Ražov Radas, nekako još i urazumi.

- To su razne frustruirane osobe. Je li u pitanju neki njihov životni problem ili trenutačno neraspoloženje nebitno je. Mi smo im stanica na kojoj će se iskaliti, a mi nažalost tu ništa ne možemo osim im pomoći što i jest naša jedina želja. No, umjesto da to i napravimo, najprije dobijemo puste uvrede, prijetnje životom, smrću i to je nešto što više ne ide. Takvih napada u jednom danu zna biti i nekoliko, a nakon toga onda treba odraditi smjenu od 12 ili 24 sata kao da se ništa nije dogodilo, zaključuje dr. Ražov Radas izražavajući nadu kako će se što skorije naći način da se angažiraju zaštitari za OHBP.

Razmotriti širenje videonadzora

Ministarstvo zdravstva prati stanje u zdravstvenim ustanovama i s velikom zabrinutošću uočava kako se, unatoč poduzetim mjerama zaštite djelatnika od strane ravnateljstava, nemili incidenti sve češće javljaju. Ministarstvo smatra neprihvatljivim bilo kakvo verbalno ili fizičko nasilje prema djelatnicima zdravstvenih ustanova, te će u okviru svojih nadležnosti poduzeti sve u cilju postizanja pune sigurnosti medicinskog osoblja na njihovim radnim mjestima. Stoga će, u najužoj suradnji s upravama zdravstvenih ustanova, prvenstveno bolnica, razmotriti moguće modele povećanja zaštitnih mjera, u vidu jačanja zaštitarskih službi te širenja videonadzora, uz poštivanje privatnosti pacijenata i njihovih obitelji, kao i zaposlenika. Također, u koordinaciji s drugim tijelima državne uprave, ponovno ćemo potaknuti nalaženje rješenja za bolju pravnu zaštitu djelatnika zdravstvenih ustanova, priopćili su iz resornog ministarstva.

Samo deset posto hitnih

Nakon apela iz OB Zadar ljetos prema građanima da na OHBP dolaze zaista samo u slučajevima hitnoće, broj pacijenata koji su dolazili po liječničku pomoć na taj odjel malo se smanjio, no ubrzo se sve vratilo na staro.

- Svega 10 posto pacijenata koje primimo i pregledamo su zaista oni pacijenti koji su životno ugroženi i koji se mogu smatrati hitnima. Ostalih 90 posto nisu hitni, a ujedno su i oni koji ne dolaze s uputnicama već samoinicijativno, prije nego su otišli svom liječniku opće medicine. Stoga još jednom apeliramo na građane da imaju povjerenje u svoje liječnike. Oni znaju raditi svoj posao, vode ih godinama i mogu im pomoći. OHBP je odjel za hitne slučajeve i pacijente u životnoj ugrozi, poručila je voditeljica OHBP-a dr. Melanija Ražov Radas dodajući kako se nada da će se ipak ovaj odjel malo rasteretiti nakon što se Hitma medicinska pomoć preseli u obližnju zgradu Poliklinike.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika frankica
---