Stiglo sanitetsko vozilo, a uskoro će i interijer za bolničku kuhinju

Slika korisnika valentinam
Marion i Manfred Nurnberger dovezli donaciju Psihijatrijskoj bolnici Ugljan
Sanitetsko vozilo je donacija bavarskog gradića Hofa, a sredinom mjeseca Psihijatrijskoj bolnici ćemo donirati i interijer za bolničku kuhinju. S nama će na Ugljan doći i veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj, najavio je dobrotvor Manfred Nurnberger
Velimir BRKIĆ
Primopredaja sanitetskog vozila i uručivanje zahvalnice Psihijatrijske bolnice Ugljan

Uskrsni blagdani nisu mogli biti ljepši za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, donirano im je kvalitetno, opremljeno sanitetsko vozilo te osam paleta bezalkoholnih pića. Donatori su bračni par Nurnberger, Marion i Manfred, iz njemačkoga grada Hofa u Bavarskoj koji već 22 godine raznim humanitarnim i dobrotvornim akcijama pomažu na zadarskom području.

200 kreveta u posljednje četiri godine

- Sanitetsko vozilo je donacija bavarskog gradića Hofa, a sredinom mjeseca Psihijatrijskoj bolnici ćemo donirati i interijer za bolničku kuhinju. S nama će na Ugljan doći i veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj, najavio je dobrotvor Manfred Nurnberger.

Prema riječima Mladena Mavara, ravnatelja Psihijatrijske bolnice Ugljan, suradnja bolnice s bračnim parom Nurnberger traje još od prethodnog ravnatelja Darka Labure.

- Imamo 400 pacijenata, a njemački dobrotvori su u četiri posljednje godine donirali oko 200 kreveta i ostale bolničke potrepštine, naglasio je Mavar koji je na primopredaji sanitetskog vozila bračnom paru Nurnberger uručio posebno priznanje i zahvalnicu za njihovo dobročinstvo.

Vrijednost pojedinog kreveta je oko 10.000 kuna, međutim ako je to iznos od samo 5.000 kuna, to je čak jedan milijun kuna.

- Promijenili smo 200 dotrajalih kreveta od kojih su poneki i za muzej, istaknuo je, Mavar, specijalist kliničke psihologije, koji je upravo preko ovih njemačkih humanitarca uspostavio i kontakte s ustanovama sličnog tipa u Njemačkoj.

Iako dosadašnje akcije vrijede preko 800.000 eura u povodu Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, u želji da ovaj blagdan provedu u miru i blagostanju i oni u potrebi, osim sanitetskog vozila i osam paleta bezalkoholnih pića Psihijatrijskoj bolnici, podijelili su i 10 tona raznoraznih potrepština za više korisnika.

- Dječjim vrtićima Cvit u Sv. Filip i Jakovu, Leptirići i Sv. Male Terezije u Bibinjama, Maruškica u Škabrnji i Smiješak na zadarskom Bilom brigu donirali smo dječje igračke, čokolade, odjeću, Zajednici Cenacolo u Jankolovici tri palete bezalkoholnih pića i dvije palete kukuruznih vafli, a za potrebitu djecu i odrasle donirali smo četiri palete odjeće i obuće, nabraja Manfred.

Sve je to počelo sasvim slučajno, neplanirano. Njihov poznanik iz Dikla pozvao ih je nakon rata na ljetovanje u Hrvatsku i tako je krenulo.

"Federalni križ za zasluge"

- Hrvatskom narodu trebala je pomoć jer su mnogi za vrijeme rata ostali bez ičega. Došlo se do zaključka da bolnicama nedostaje pokućstvo i kreveti, vrtićima edukativne igračke, a mnogim obiteljima svakodnevne potrepštine, prisjetila se Marion Nurnberger, dodajući kako kada jednom uđeš u humanitarni rad, emocije prevladaju, otvori se srce i doniranje postaje neizostavni dio života.

- Od 1996. godine, od kada dolazimo, uvijek se stvori neki novi povod za pomoći. Riješimo jednu stvar, ali se odmah pojave dvije nove gdje nastojimo pomoći, ističe gospođa Marion.

Manfred Nurnberger, bivši policajac i gradonačelnik bavarskog grada Topena, za svoj humanitarni rad u Hrvatskoj, dobio je i posebno odlikovanje njemačkoga predsjednika Joachima Gaucka, najveće odličje "Federalni križ za zasluge".

- Želja mi je učvrstiti dobre veze između Bavarske, Njemačke i Hrvatske. Jedna od mogućnosti je i organizirani izvoz zdravog i ekološki uzgojenog domaćeg voća i povrća na njemačko tržište, kazao je Manfred koji je dobio Grb Grada Biograda na Moru, brojna priznanja i zahvalnice, a uskoro bi trebao dobiti i odlikovanje koje dodjeljuje predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Nurnbergeri su rado viđeni gosti na području cijele Zadarske županije. Sami financiraju svoja putovanja, hranu, smještaj i ostalo, a ističu kako im je nagrada sreća na licima onih kojima pomažu. Srčanost žitelja Zadarske županije privlači ih natrag, a tu su tijekom godina stekli i prijatelje.

- Nema ničeg ljepšeg od nasmijanog djeteta, kaže Manfred kojeg raduje svako novo poznanstvo iz kojeg se rađaju nova prijateljstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno