Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

GORUĆI PROBLEM Ne treba nam ista količina vode ljeti i zimi!

02.04.2019. 17:00
GORUĆI PROBLEM Ne treba  nam ista  količina  vode ljeti i  zimi!


Samo dva dana nakon što je u povodu obilježavanja  Svjetskog dana voda u zagrebačkoj Kući Europe održan okrugli stol  na temu – Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja kojeg je organizirao europski zastupnik Tonino Picula i na kojem su sudjelovali  predstavnici osam otoka iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske te su  izradili niz prijedloga kako racionalizirati potrošnju vode i u priručniku pod nazivom – Izazov – uštedi vodu, Otočni sabor kao  Udruga za razvitak hrvatskih otoka uputio je otvoreno pismo Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, ne zbog uštede, nego –  zbog ograničenja isporuke vode.
Iza pisma stoji 12 otočnih mjesnih odbora koji administrativno  pripadaju Gradu Zadru.
U pismu se navodi kako su otočni mjesni odbori dobili obavijest  da će se s jučerašnjim danom – 1. travnja ove godine, voda isporučivati po količini od 5 m3 mjesečno po članu kućanstva, odnosno  do najviše 45 m3 godišnje po članu kućanstva.


Narušena ustavna prava otočana
– Otočni sabor smatra da je ograničavanje količine vode zadiranje u ustavna prava građana RH i da je takav naputak u suprotnosti  sa Zakonom o otocima koje je donio Hrvatski sabor i koji je stupio  na snagu od 28.12.2018. Otočni sabor kao član radne skupine za  izradu Zakona o otocima, mora izraziti žaljenje da se nisu prihvatili  prijedlozi o količini vode za isporuku koje su bile veće od navedenog u Zakonu o otocima jer smatramo da je količina od 5 m3 mala  i komplicirana oko isporuke. Na prijedlog otočnih MO-a traži se da  se vodomjer za isporuku vode postavlja na samom ulazu u cisternu  i da se godišnja količina može iskoristiti u periodima kad je voda  potrebna i prelazi mjesečno ograničenje. Otočni sabor ovakav prijedlog podržava i moli da se razmotri zajedno s mogućom promjenom količine subvencionirane vode po članu domaćinstva i poštivanje Ustava Republike Hrvatske – stoji među ostalim u pismu  Otočnog sabora upućenom resornom ministarstvu na čijem je čelu  ministrica Gabrijela Žalac.
O čemu se zapravo radi, objasnio je Franko Mračić, predsjednik  Mjesnog odbora otoka Molata koji je dobro proučio novi Zakon o  otocima.


Nije se vodilo računa o sezoni!
– Dakle, dva dana prije Nove godine, donesen je novi Zakon o  otocima i u sklopu novog Zakona donesena je odredba prema kojoj  se mijenja dosadašnja količina i distribucija vode. Do sada je bilo  20 m3 po kućanstvu, a sada je donesena odredba prema kojoj će se  distribuirati 5 m3 po osobi koja ima boravište na otoku. Mislim da  je do sada većina mjesnih odbora reagirala na ovu novu odredbu.  Naime, problem je i u manjoj količini i u činjenici da je nama voda  najpotrebnija ljeti kad se stanovništvo na otocima poveća i po nekoliko puta – objasnio je Franko Mračić.
Svoje mišljenje cijele ove priče dao je i Zdenko Simičić predsjednik Mjesnog odbora Male Rave koji smatra da je novi Zakon o otocima – dobar i da količina vode nije mala, ali se nije vodilo računa o  ljetnim mjesecima.
– Nama ne treba jednaka količina vode zimi i ljeti. Trebalo je voditi računa o sušnom dijelu godine i znati kakav problem imaju svi  otoci ljeti i s količinama i s distribucijom vode, vodonoscima – rekao je Simičić, dok je dugogodišnji prvi čovjek Otočnog sabora Denis Barić komentirao kako Otočni sabor smatra da je otočanima voda najpotrebnija u ljetnim mjesecima te da se godišnja količina vode, ne smje ograničavati nego, omogućiti isporuku kad je ona najpotrebnija.
Žele da Uprava za otoke bude na Jadranu
– Zadarski otoci nažalost, nisu spojeni na vodoopskrbni sustav i  ovom prilikom podržavamo Zadarsku županiju i župana Božidara  Longina koji doista radi najviše što može da se ubrza i što prije pokrene projekt vodovodizacije otoka. Nadamo se stoga, da se neće  dugo čekati jer nam voda puno znači od poljoprivrede do turizma.  Samo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, trebalo bi  također, podržati Zadarsku županiju i u projektu odnosno, inicijativi kojom bi se Uprava za otoke iz Zagreba preselila na Jadran – zaključio je Denis Barić.




Očekuje se implementacija novog  Zakona o otocima
Kako teče implementacija novog Zakona o otocima koji je stupio na na snagu  28.12.2018., objasnio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.
– Cijelokupna primjena novog zakona očekuje se od prolaska 180 dana do kada  ministrica Žalac, mora donijeti pravilnike za njegovu kopletnu primjenu. Iz istih razloga nisu još izabrani otočni koordinatori. O administrativnom odcjepljenju zadarskih otoka nije nikad bilo govora, nego  će se po indeksu razvijenosti, odvojiti od Grada, tj.  neće imati visok indeks kao grad Zadar. Očekujemo od Vlade RH i Sabora RH  da će Zakon o otocima implementirati i u druge zakone koji zadiru u otoke, tako u  Zakon o poljoprivredi, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o obalnom linijskom pomorskom prometu. Kad govorimo o implementaciji Zakona o otocima u praksi, tada  očekujemo i od gradova koji imaju otoke u svom sastavu, a koji su po Zakonu proglašeni kao otoci sa specifičnim položajem da više vode računa o njima, a posebno  da im zajedno s državom i Županijom, osiguraju osnovno egzistencionalno pravo, a  to je – voda. Znamo da je voda jedan od gorućih problema na otocima – rekao je Denis Barić.