GORUĆI PROBLEM Ne treba nam ista količina vode ljeti i zimi!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Europa razglaba o uštedi vode, a naši otoci žedni
Autor: 
Otočni sabor kao Udruga za razvitak hrvatskih otoka uputio je otvoreno pismo Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, ne zbog uštede, nego - zbog ograničenja isporuke vode. Iza pisma stoje otočni mjesni odbori koji administrativno pripadaju Gradu Zadru
Siniša KLARICA
Na zadarskim otocima ističu kako treba omogućiti isporuku vode kad je ona najpotrebnija

Samo dva dana nakon što je u povodu obilježavanja  Svjetskog dana voda u zagrebačkoj Kući Europe održan okrugli stol  na temu - Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja kojeg je organizirao europski zastupnik Tonino Picula i na kojem su sudjelovali  predstavnici osam otoka iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske te su  izradili niz prijedloga kako racionalizirati potrošnju vode i u priručniku pod nazivom - Izazov – uštedi vodu, Otočni sabor kao  Udruga za razvitak hrvatskih otoka uputio je otvoreno pismo Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, ne zbog uštede, nego -  zbog ograničenja isporuke vode.

Iza pisma stoji 12 otočnih mjesnih odbora koji administrativno  pripadaju Gradu Zadru.

U pismu se navodi kako su otočni mjesni odbori dobili obavijest  da će se s jučerašnjim danom - 1. travnja ove godine, voda isporučivati po količini od 5 m3 mjesečno po članu kućanstva, odnosno  do najviše 45 m3 godišnje po članu kućanstva.

Narušena ustavna prava otočana

- Otočni sabor smatra da je ograničavanje količine vode zadiranje u ustavna prava građana RH i da je takav naputak u suprotnosti  sa Zakonom o otocima koje je donio Hrvatski sabor i koji je stupio  na snagu od 28.12.2018. Otočni sabor kao član radne skupine za  izradu Zakona o otocima, mora izraziti žaljenje da se nisu prihvatili  prijedlozi o količini vode za isporuku koje su bile veće od navedenog u Zakonu o otocima jer smatramo da je količina od 5 m3 mala  i komplicirana oko isporuke. Na prijedlog otočnih MO-a traži se da  se vodomjer za isporuku vode postavlja na samom ulazu u cisternu  i da se godišnja količina može iskoristiti u periodima kad je voda  potrebna i prelazi mjesečno ograničenje. Otočni sabor ovakav prijedlog podržava i moli da se razmotri zajedno s mogućom promjenom količine subvencionirane vode po članu domaćinstva i poštivanje Ustava Republike Hrvatske - stoji među ostalim u pismu  Otočnog sabora upućenom resornom ministarstvu na čijem je čelu  ministrica Gabrijela Žalac.

O čemu se zapravo radi, objasnio je Franko Mračić, predsjednik  Mjesnog odbora otoka Molata koji je dobro proučio novi Zakon o  otocima.

Nije se vodilo računa o sezoni!

- Dakle, dva dana prije Nove godine, donesen je novi Zakon o  otocima i u sklopu novog Zakona donesena je odredba prema kojoj  se mijenja dosadašnja količina i distribucija vode. Do sada je bilo  20 m3 po kućanstvu, a sada je donesena odredba prema kojoj će se  distribuirati 5 m3 po osobi koja ima boravište na otoku. Mislim da  je do sada većina mjesnih odbora reagirala na ovu novu odredbu.  Naime, problem je i u manjoj količini i u činjenici da je nama voda  najpotrebnija ljeti kad se stanovništvo na otocima poveća i po nekoliko puta - objasnio je Franko Mračić.

Svoje mišljenje cijele ove priče dao je i Zdenko Simičić predsjednik Mjesnog odbora Male Rave koji smatra da je novi Zakon o otocima - dobar i da količina vode nije mala, ali se nije vodilo računa o  ljetnim mjesecima.

- Nama ne treba jednaka količina vode zimi i ljeti. Trebalo je voditi računa o sušnom dijelu godine i znati kakav problem imaju svi  otoci ljeti i s količinama i s distribucijom vode, vodonoscima - rekao je Simičić, dok je dugogodišnji prvi čovjek Otočnog sabora Denis Barić komentirao kako Otočni sabor smatra da je otočanima voda najpotrebnija u ljetnim mjesecima te da se godišnja količina vode, ne smje ograničavati nego, omogućiti isporuku kad je ona najpotrebnija.

Žele da Uprava za otoke bude na Jadranu

- Zadarski otoci nažalost, nisu spojeni na vodoopskrbni sustav i  ovom prilikom podržavamo Zadarsku županiju i župana Božidara  Longina koji doista radi najviše što može da se ubrza i što prije pokrene projekt vodovodizacije otoka. Nadamo se stoga, da se neće  dugo čekati jer nam voda puno znači od poljoprivrede do turizma.  Samo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, trebalo bi  također, podržati Zadarsku županiju i u projektu odnosno, inicijativi kojom bi se Uprava za otoke iz Zagreba preselila na Jadran - zaključio je Denis Barić.

Očekuje se implementacija novog  Zakona o otocima

Kako teče implementacija novog Zakona o otocima koji je stupio na na snagu  28.12.2018., objasnio je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

- Cijelokupna primjena novog zakona očekuje se od prolaska 180 dana do kada  ministrica Žalac, mora donijeti pravilnike za njegovu kopletnu primjenu. Iz istih razloga nisu još izabrani otočni koordinatori. O administrativnom odcjepljenju zadarskih otoka nije nikad bilo govora, nego  će se po indeksu razvijenosti, odvojiti od Grada, tj.  neće imati visok indeks kao grad Zadar. Očekujemo od Vlade RH i Sabora RH  da će Zakon o otocima implementirati i u druge zakone koji zadiru u otoke, tako u  Zakon o poljoprivredi, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o obalnom linijskom pomorskom prometu. Kad govorimo o implementaciji Zakona o otocima u praksi, tada  očekujemo i od gradova koji imaju otoke u svom sastavu, a koji su po Zakonu proglašeni kao otoci sa specifičnim položajem da više vode računa o njima, a posebno  da im zajedno s državom i Županijom, osiguraju osnovno egzistencionalno pravo, a  to je - voda. Znamo da je voda jedan od gorućih problema na otocima - rekao je Denis Barić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno